Listopad je měsícem klidu. Ze stromů na zem se snáší poslední listí a husté ranní mlhy jenom nerady ustupují vysíleným slunečním paprskům. Nastal čas rozjímání a vzpomínek. Ti vnímavější možná zahlédnou v mléčném oparu siluetu sv. Martina, který projíždí na bílém koni. Zahrádkám v horských oblastech možná přinese i sněhovou nadílku, ale ta stejně dlouho nevydrží. Je to znamením, že čas zimního odpočinku ještě zdaleka nenastal a na zahrádce nás čeká spousta práce.
Čas sázení
Tento měsíc je nejvhodnějším obdobím pro výsadbu celé řady ovocných stromků, především jádrovin. Kromě jabloní a hrušek to budou i švestky, slivoně a dále bobuloviny zastoupené černým rybízem a angreštem. Dokud se teplota půdy udrží na plus 5 °C, bude pokračovat tvorba jejich kořenů a na jaře budou mít oproti nově vysazeným stromkům značný náskok.
Jak na to?Pro samotné stromky s vyššími a středně vysokými kmeny vykopáme jámy, pro ovocné stěny, tvarované zákrsky a skupinové výsadby bobulovin dáme přednost příkopu. Před vlastní výsadbou si připravíme dostatečné množství kvalitní půdy. Vykopanou zem podle potřeby prosijeme, v každém případě však promísíme s dobře proleželým kompostem nebo doporučeným substrátem. Po dokončení výsadby dřeviny dostatečně zalijeme, až se čerstvě navršená zem slehne. Po proschnutí ji nakopčíme okolo kmenů, abychom ochránili jejich kořeny před namrznutím.
Zimní řezV tomto období rovněž můžeme začít s průklestem nebo se zmlazovacím řezem starších ovocných stromů. Vybereme si k tomu suché, ale současně trochu teplejší počasí, kdy teplota neklesne pod minus 5 °C.
Při průklestu neboli udržovacím řezu odstraňujeme nežádoucí, zejména však přehuštěné větve. Zmlazovací řez je trochu složitější. Větve se seřezávají poměrně hluboko, aby mohlo být odplozené dřevo nahrazeno mladým. Tímto řezem se zmenšuje koruna, jejíž kosterní větve
zkracujeme o polovinu až dvě třetiny původní délky, čímž se urychlí růst postranních větví. Před vlastním řezem si určené místo označíme, abychom získali lepší představu o budoucím tvaru. Koruny pyramidálního tvaru řežeme v ostrém úhlu, koruny kulovité v pravém úhlu a koruny oválné v úhlu tupém.
Začínáme odspoduAbychom zabránili přelomení silnějších větví, které obvykle způsobí i tržnou ránu, řežeme raději nadvakrát. Postupujeme tak, že větev nejprve nařízneme odzdola do poloviny a teprve pak ji zcela oddělíme horním řezem, který nevedeme přímo proti spodnímu, ale o 2 až 3 cm dále směrem od koruny. Takto vzniklou ránu musíme nejprve zarovnat novým řezem nebo zahladit ostrým nožem. Po zásahu ji zamažeme štěpařským voskem nebo zatřeme latexem.
Řízkování bobulovinDokud nezavládne nad naší zahrádkou tuhá zima, můžeme si na příští rok připravit dřevité řízky rybízu a angreštu. Vybereme si k tomu 20 až 25 cm dlouhé výhonky se 4 až 6 očky, které seřízneme mírně šikmým (tzn. ani tupým nebo příliš ostrým) úhlem tak, aby horní řez byl proveden přibližně 3 cm nad posledním očkem. Řízky pak svážeme do svazků a založíme přibližně na polovinu délky do bedýnky s mírně vlhkým pískem, kterou uložíme ve tmavé a chladné, ale bezmrazé místnosti. Tady zůstanou až do začátku jara, kdy je vysadíme na záhon s humózní půdou do řádků vzdálených okolo 10 cm a v rozmezí 20 až 30 cm.
Úprava půdy
Zejména v bezprostředním okolí ovocných stromů zbavíme půdu posledních zbytků plevelů a zryjeme. Nepoužijeme k tomu však rýč, protože bychom přerušili jemné kořenové vlasce, ale vezmeme si na pomoc ostré vidle. Podle hloubky kořenů prokypříme s jejich pomocí půdu do hloubky okolo 10 cm. U menších stromků pak nahrneme zem okolo kmenů, aby byly lépe chráněny před mrazy. Na ochranu kořenů použijeme nastýlku z drcené kůry nebo ze suchého listí a posečené trávy. Nebudeme ji však nahrnovat až na kmen, kde by zbytečně lákala k usídlení myší.
Co je třeba dokončitPo celé zahradě shrabeme a zkompostujeme spadané listí. Současně srážíme mumifikované a nahnilé plody, které ovšem nepatří na kompost, ale do jámy, kde je nejprve zasypeme vápenným prachem. Spadané a natlučené ovoce, které nezačalo hnít, ještě můžeme využít k moštování. Z kmenů stromů odstraňujeme lepové pásy a očisťujeme je drátěným kartáčem. Předtím ale okolo nich rozestřeme menší plachtu nebo igelit a všechny zbytky včetně škůdců sebereme a spálíme v kamnech. Ve sklepě pravidelně kontrolujeme uložené ovoce a okamžitě likvidujeme zkažené nebo plesnivé plody.
-šum-