Do zimy toho musíme stihnout opravdu hodně. Práce, které se v listopadu na zahrádce rozhodně nevyhneme, je hrabání listí. Na kompost ale dáváme pouze shoz ze zdravých stromů, listy z napadených stromů spálíme nebo nahrneme do hlubší jámy a zasypme vápnem. K nim pro jistotu přihodíme i listy z růží, protože v nich často přezimují škůdci. Listy z ořešáků kompostujeme na samostatné hromadě, tlí totiž daleko pomaleji.

Přezimujícím trvalkám odstraníme zavadlé stonky, zem okolo kořenů mírně nakopčíme a zakryjeme chvojím nebo slámou. Na záhonek s cibulovinami raději rozhodíme a uhrabeme asi 5 cm silnou vrstvu kompostu. Nezapomeneme, že zakrýt bude třeba také skalničky.

Pokud jsme to ještě neučinili, můžeme se pustit do řezání a tvarování živých plotů z jehličnanů a opadavých dřevin. Samostatně rostoucí sloupovité jehličnany - především túje - už neřežeme, ale svážeme jejich větve ke kmeni, aby je nepolámal sníh.

Po skončení zahradních prací se ještě pustíme do čistění a třídění hlíz jiřinek, mečíků a ostatních uskladněných rostlin. Poblíž jejich bedýnek pro každý případ umístěme past nebo elektrické plašítko na hryzce.

Růže si zaslouží zvláštní péči

Zvláštní péči věnujeme růžím. Všechny keříky nakopčíme nebo zahrneme kompostovou zeminou až do výše 25 cm okolo kmínku. U stromových růží odstraníme uschlé listy, svážeme jejich korunku a kmínek a s citem je ohneme k zemi, kde rostliny přichytíme háčkem. Pak celou růži zahrneme listím a obložíme slámou nebo chvojím. Starší stromky, které by se ohnutím mohly zlomit, obalíme slámou a pytlovinou či obložíme polystyrénem.

Okolo kmenů okrasných dřevin vytvoříme mělčí lavor a naplníme ho listím nebo mulčovací kůrou. Za suchého počasí je budeme stále zalévat.

V ovocné zahradě dokončíme výsadbu

V ovocné zahrádce je třeba dokončit výsadbu nebo přesazení ovocných stromů (zvláště jádrovin a peckovin) a drobného ovoce. Ke kmínkům nově vysazených dřevin nahrneme kompost a půdu, aby jim v zimě nepromrzaly kořínky.

Starší ovocné stromky na trvalém stanovišti pohnojíme kompostem a částečně i průmyslovými hnojivy. Kompost lehce zapravíme do země, abychom neobnažili kořenový bal. V místech s kyselejší půdou bude třeba také vápnit. Tím současně zahubíme larvy vlnatky krvavé, které se na zimu stěhují ke kořenům. Lze však proti nim účinně zasáhnout také postřikem měďnatých přípravků nasměrovaných od kmenů k zemi.

V tuto dobu se můžeme rovněž pustit do průklestu a zmlazování starších stromů. I když je listopadové počasí pro takový zásah ideální, přestaneme okamžitě řezat, pokud teploty klesnou na pět stupňů pod nulu. Větve třešní, broskvoní a meruněk už nezkracujeme vůbec, jejich průklest se provádí až během léta.

Jak to na podzim bývá, budou po sklizni posledních jablek a hrušek nevytápěné skladovací prostory mnohde „praskat ve švech“. Kontrolujeme proto uskladněné ovoce a jakékoliv náznaky hniloby okamžitě likvidujeme. Nezapomínejme též na pravidelné větrání za bezmrazých dnů, aby se nám v místnosti neusadila plíseň.

Pokud je to jenom trochu možné, neukládáme ovoce společně se zeleninou. Nejhorší je kombinace s cibulí, pórkem nebo česnekem a jinými aromatickými druhy, jejichž pachy ovocné plody nasávají, a ztrácejí tak na chuti.

V zeleninové zahradě budeme ještě sklízet

V zeleninové zahrádce nás ještě čeká sklizeň mrkve, petržele a celeru, které je třeba po osušení očistit a uložit do bedýnek s pískem uskladněných v nevytápěném sklepě. Venku naopak zůstávají zimní odrůdy růžičkové kapusty, salátu a česnek. Dokud je nezakryje sníh, mohou je kdykoliv poškodit náhlé mrazy. Obložíme je proto slámou nebo chvojím.

Sklizené záhonky nahrubo zryjeme, pohnojíme kompostem a podle potřeby i provápníme. Jílovité půdy promícháme s pískem a rašelinou nebo přírodním popelem.

Dokud neuhodí silné mrazy, pokračujme ve vyvážení pařeniště a jeho přípravě na uskladnění zeleniny. V tuto dobu do něj můžeme ukládat čínské zelí, kedlubny, hlávkovou kapustu a pór pro zimní spotřebu.

Až budeme se vším hotovi, očistíme a nakonzervujeme nářadí a přesvědčíme se, zda nepotřebuje opravit. Nezapomeňme vypustit vodovodní trubky a hadice, které bude třeba smotat a přenést do nevymrzající místnosti.

-ra-Foto: www.profimedia.cz