V ovocné zahradě už máme v tuto dobu všechny plody definitivně sklizené, takže už jenom prohlížíme koruny stromů a s pomocí tyče srážíme zbylé zahnívající nebo mumifikované plody. Ke konci měsíce rovněž odstraňujeme z kmenů lepové pásky a pálíme je. U starších stromů škrábeme železným kartáčem borku, dřeviny vystavené přímému slunci natřeme vápenným mlékem.
Spadané listí nenecháme ležet pod stromy, protože by se na jaře stalo zdrojem šíření houbovitých chorob. V případě, že není napadeno škůdci, shrabeme ho na hromadu a uložíme na kompost.
Mysleme na to, že před nástupem zimy bude třeba zrýt půdu pod stromy a pohnojit proleželým kompostem. Podle potřeby přidáme i doporučenou dávku plného průmyslového hnojiva. Pak ještě vyryjeme okolo kmenů mělčí lavory, které vyplníme kompostem promíšeným se zeminou a překryjeme ochrannou vrstvou mulčovací kůry. Pamatujme, že mrazivé počasí vysušuje půdu, a proto za suchého počasí zem okolo stromů dostatečně prolijme.
Ochránit bude třeba i keříky jahod, které ještě před nastávajícími mrazy obložíme slámou nebo chvojím.
Autor: www.isifa.com
V zeleninové zahradě
V zeleninové zahrádce nám sklizňové období zdaleka nekončí. Čeká nás ještě sklizeň pozdní kořenové a košťálové zeleniny s výjimkou póru, růžičkové kapusty a kadeřávku, které ponecháme na záhonech a obložíme chvojím. Mrazy jim tak neuškodí a později nám přijdou vhod.
Sklizenou zeleninu nemusíme samozřejmě hned konzumovat. Pokud ji v chladném sklepě nebo vyvezeném pařeništi založíme do písku, vydrží nám minimálně do Vánoc. Zahrádkáři, kteří zavčas pamatovali na zimní přísun vitaminů a osadili studené pařeniště, mohou teď navíc sklízet salát a dopěstovaný květák. Zbytky nesklizené zeleniny využijeme spolu se shrabaným listím jako vhodnou surovinu do kompostu.
Je nad slunce jasné, že sklizené záhony bude také třeba připravit na novou sezonu. Proto je po uhrabání nejprve pohnojíme kompostem, podle potřeby přivápníme a nahrubo zryjeme. Po úpravě je můžeme nechat odpočinout nebo znovu osít. S určitým rizikem je možné v tuto dobu vysévat třeba černý kořen, pastinák, mrkev nebo kuchyňskou cibuli.
Až budeme se vším hotoví, zaměříme svoji pozornost na údržbu. Před příchodem zimy bude třeba vypustit vodu z nádrží a zavlažovacího zařízení, aby je neroztrhal mráz. Spolu s nimi musíme vyprázdnit i hadice a stočené uložit do suché místnosti. Nářadí, které již nebudeme používat, důkladně očistíme, nakonzervujeme a uložíme nebo zavěsíme na připravené místo.
Foto: www.isifa.com