Plody vlašských ořechů obsahují spoustu vitaminů a látek, které snižují hladinu cholesterolu, stres a podporují zdraví mozku a srdce. O složení slupek a listů ořešáku však ví málokdo, proto většina lidí sbírá pouze tvrdé plody. Obsahují však také spoustu přínosných látek, které dokážou dělat s naším tělem divy:
Zelené vlašské ořechy se sklízejí v červnu, když ještě nejsou dozrálé, ale jsou velmi chutné a navíc zdravé. Při sklizni jsou velké zhruba 2,5 centimetru, slupka je zelená a pod ní měkký, bílý ořech. Pokud takovému plodu propíchnete membránu, ucítíte jód. A právě z nich se vyrábí marinády i zdravé nálevy.
Objevte účinky zelených slupek ořechů na naše zdraví
Zelené plody ořechů obsahují vápník, hořčík, fosfor či draslík a spoustu vitaminů. Pokud se snažíte pravidelně doplňovat vitamin C, pak byste měli vyzkoušet právě tento zelený plod – v něm se totiž právě tohoto vitaminu nachází padesátkrát více než v citronu. Už víte, proč zelenou slupku ořechů nevyhazovat?
Její konzumací vyplavíte neduhy z těla, pomůže vám při žaludečních onemocněních a posílí imunitu. Doplnit potřebné vitaminy ze slupky můžete tím, že si z ní vyrobíte nálev, tinkturu nebo šťávu, plody můžete naložit také do octa.
Nakrájené slupky můžete naložit také do vodky, kde po zhruba měsíci ztmavnou. Nálev pak užívejte třikrát denně jednu polévkovou lžíci.
Sbírejte i listy ořešáku
Zdraví pomůžete také konzumací listů ořešáku, které v Turecku používali ke snížení horečky a zmírnění revma, v Íránu jimi zase léčili zánětlivé onemocnění střev. Detoxikují krev, pomáhají vyléčit kožní onemocnění i menstruační potíže. Pokud se nemůžete zbavit lupů a svědění pokožky, pak jsou listy tou pravou medicínou pro vás.
Zdroje: bonapeti.com, healthbenefitstimes.com