Slow living je fenomén, který se šíří světem. Nejde o nic jiného než o reakci na příliš rychlý život, kdy hlavně pracujeme a plníme povinnosti, kterých je stále více, a ještě se dostáváme do svěráku moderních technologií. Prvním krokem ke zvolnění je naučit se dělit čas na povinnosti a radosti, díky kterým se budete cítit lépe, odpočinete si při nich a naberete další energii. A někdy nebudete dělat vůbec nic, maximálně si vezmete do ruky knížku nebo si pustíte hudbu do sluchátek. Kam se v těchto chvílích můžete doma uvelebit?

Sedačka nesmí chybět

Jde o univerzální nábytkový kus. Někomu bude vyhovovat větší hloubka sedu, jiný se neobejde bez hlavových a nožních opěrek, další ocení propojení s lenoškovou částí (nebo si lenošku vybere zvlášť a pak ji uplatní třeba v pracovně). Stejně jako v případě solitérních křesel se i sedačky vybavují polohováním, často jde o úpravu sklonu zádové části, změnu opěrek hlavy, vysunutí (přidání) opěry pro nohy...

Aby dlouho vydržela

Při nákupu sedačky se kromě relaxačních prvků zaměřte na její kostru, výplně a potahový materiál. Kostra se často vyrábí ze dřeva či materiálů na bázi dřeva, ale může být také z kovu či z plastu. Jako výplň se používají různé druhy pěn, pro docílení nejlepšího efektu se vrství více typů. Součástí konstrukce bývají i pružiny vlnovcové, bonellové nebo taštičkové, rovněž se kombinují. A třetí zásadní faktor zastupuje textilní potah, u něhož se kromě stálobarevnosti a co nejmenší míry žmolkování zajímejte o odolnost proti oděru (právě tahle vlastnost výrazně ovlivňuje trvanlivost tkaniny). Vychází z takzvaného testu Martindale, u kterého se uvádí číslo, například 20 000 až 30 000, což by mělo být pro domácí použití dostačující.

Pohodička v křesle

Větší pohodlí nabízí křesla vycházející z principu známého ušáka, mají vysokou zádovou a hlavovou opěrku i područky. Abyste ulevili také končetinám, přidejte podnožku. Pokud jste si přes léto zvykli houpat se v síti na zahradě, dopřejte si totéž doma. Postačí i závěsné křeslo. Do betonového stropu se přimontuje ocelová kotva s okem, a když si nejste jistí materiálem nebo chcete jiné řešení, sáhněte po takzvané chemické kotvě (pro plné i duté zdivo, zvládne velké zatížení). Pomalé a plynulé houpání uklidňuje všechny bez rozdílu věku, také uvolňuje klouby a vyživuje jejich chrupavky.

Pro mrňata i teenagery

Relax potřebují rovněž vaši potomci či vnoučata, těm menším kupte například skládací pufy nebo sedací vaky. Dospívající více ocení prostornější místo na válení, jímž zpravidla bývá dostatečně široká a pohodlná postel, na které se dá v noci spát a přes den odpočívat.

Nepřehlédněte!
O lenošení podrobněji píšeme v listopadovém vydání tištěného časopisu Dům&Zahrada, které je už v prodeji. Pokud byste jej chtěli, můžete si objednat jak samostatné číslo, tak získat předplatné tišteného časopisu. Nebo si svůj oblíbený časopis stáhněte v elektronické podobě do svých počítačů, tabletů či chytrých telefonů. Případně si ho objednejte telefonicky na čísle 272 015 015.