Physalia je druh medúzy, žijící v Indickém a Tichém oceánu. A také projekt francouzského architekta Vincenta Callebauta. Ten propojuje ekologická a technologická témata i v jiných svých projektech, jeho pojetí přírody a moderních technologií klade celou řadu otázek. Projekt Physalia je jakousi ekologickou plovoucí zahradou, která při svých plavbách dokáže čistit špinavé řeky evropských velkoměst. Třeba Vltavu, jak ostatně architekt na jedné z vizualizací ukazuje.

„Celý náš projekt vznikl jako reakce na to, že dnes má více než miliarda lidí problémy dostat se k pitné vodě. A pitné vody přitom stále ubývá. Plovoucí zahrada Physalia má sloužit k tomu, aby vodu čistila. Zároveň je to plovoucí laboratoř, jež je energeticky stoprocentně soběstačná. Dokonce vyrábí víc energie, než sama pro svůj provoz spotřebuje,“ říká autor tohoto futuristického projektu.

Jak má Physalia fungovat?

Její povrch je pokrytý fotovoltaickými články a uvnitř lodi jsou nejrůznější moderní biotechnologie. Elektřinu využívanou pro provoz mají podle Vincenta Callebauta generovat hydroturbíny ukryté pod pláštěm, které využívají přirozeného proudu řek. „Povrch lodi je pokrytý oxidem titanu, který společně v reakci se slunečním světlem čistí vodu,“ popisuje dál autor.

Všichni víme, že svět prochází klimatickými změnami a v této souvislosti je Physalia experimentem, který má podle autora ukázat, jaké jsou možnosti a kudy by se uvažování kombinující moderní technologie a design mohlo ubírat. V tomto případě řešící problém znečištěné vody.

Interiér futuristické lodi je rozdělen do čtyř velkých zahrad dělených podle elementů - tedy země, vzduch, voda a oheň. Hlavní roli v celém konceptu Vincenta Callebauta ale hraje člověk, protože ten je podle něj původcem znečištění vod a také má možnost prostřednictvím moderních technologií - jako je například tato - alespoň část škod napravit. Uvidíme, jestli se tento futuristický projekt podaří někdy realizovat.

Pár slov o autorovi

Francouzský architekt Vincent Callebaut (1977) dokončil v roce 2000 studia na architektonickém Institutu Victora Horty v Bruselu. Jeho diplomní projekt Metamuseum umění a civilizace v Quay Branly byl oceněn jako nejlepší studentská práce roku. O rok později získal za ekologický projekt Elasticity / vodní město pro 50.000 obyvatel další ocenění. Má vlastní studio, hodně cestuje a věnuje se „zeleným projektům“.

-var-Foto: www.vincent.callebaut.org