Ještě před patnácti lety by na otázku, co je loftové bydlení, uměl správně odpovědět jen znalec filmů z období hippies. Právě představitelé volnomyšlenkářského života totiž zpopularizovali bydlení v loftech, jehož kořeny hledejme v 60. letech minulého století v newyorském Soho. Prvními obyvateli loftů byli umělci, kteří za ne příliš pohodlné bydlení v továrních halách neplatili nic, nebo jen bezvýznamný pakatel, ale jejich stylu života podobné objekty maximálně vyhovovaly. Díky filmům o květinových dětech se však lofty staly populární a postupně si je adaptovaly stále majetnější vrstvy. Tím jejich cena stoupala a umělci si podobné bydlení už brzy nemohli dovolit.

lofty

Než se rozhodnete pro pořízení a adaptaci loftu, měli byste vědět, co podobné bydlení obnáší. Správný loft by měl mít rozměr minimálně 80 m², ale spíše sto. Měli byste se postarat o zachování otevřeného prostoru, vysokých stropů, prosklených stěn a dalších atributů průmyslového prostředí. Zdi by měly zůstat v podstatě neopracované a podlahu často zdobí neodstranitelné olejové skvrny po původní průmyslové výrobě. To k loftovému bydlení patří, a pokud to není zrovna váš styl a budete mít tendenci např. pokládat podlahu novou, od bydlení v loftu raději upusťte.

Bydlení v loftech je drahé, a nejde jen o pořizovací cenu. Investoři se tedy rozhodli vyjít vstříc i lidem, které láká podobné bydlení, ale už ne jejich negativa. Vznikají menší byty s určitými kompromisy, kdy jsou místnosti rozděleny příčkami, ale objekt si zachovává duch loftu a neobvykle vysoké stropy. Navíc tím, že si je většinou pořizují samostatně žijící nebo bezdětné páry, mají zájem spíše o menší nebo střední velikost. Podle architektů je pořízení loftu i skvělou investicí do budoucna, jelikož jejich cena bezesporu ještě poroste. Továrních hal vhodných k rekonstrukci totiž ubývá a nové nevznikají. Stanou se tedy za několik let nedostatkovým zbožím.

Soukromí

Největší nevýhodou bydlení v loftech je špatná akustika, problém jak prostor vytopit a málo soukromí, což samozřejmě samostatně žijícím nevadí. Příčky, uzavřené kouty a ohraničené prostory jsou vlastně zakázány, takže dělit interiér je možné jen do výšky. Vkládat je možné jedno i dvě patra propojená kovovým schodištěm, což přidá interiéru na atraktivitě. Vložená patra je pak dobré využít jako ložnici nebo pracovnu.

Vytápění

Loftové bydlení se logicky rovněž vyvíjí a na trh přicházejí moderní materiály, které genius loci industriálního bydlení nezničí, přitom přiblíží bydlení dnešní době. Problém se špatnou akustikou a únikem tepla se v tomto typu staveb nedá zcela vyřešit. Jednoduchá rámečková okna a stěny, které se ponechávají v původním, jen lehce upraveném stavu, přece jen nesplňují současné normy moderního bydlení. Pokud se však pokusíte bez odborného vedení těmto normám přiblížit a zvolíte například plastová okna místo původních, změníte stylové bydlení v nezařaditelný paskvil. Architekti se alespoň uchylují k malé, na první pohled nepostřehnutelné lsti a za rámečková okna vsazují do rámu velké nedělené sklo, aby zabránili úniku tepla a snížili hluk z ulice.