Highball se nazývá každý long drink s kostkami ledu a dále s alkoholickou nebo nealkoholickou bází, která doplňuje (barví a ochucuje) perlivý soft drink (jako například sodu, tonik, Coca-Colu). Alkoholickou bází je často (a zejména v Americe, odkud highball přišel) whisky, dále to může být Campari, vodka, gin, bílý rum, brandy… Nápoje Highballs se vyznačují spíše skromnějším než marnotratným dávkováním ledu, dále servírováním ve vysokých tumblerech, a za pozornost stojí, že se v nich nikdy nevyskytuje citrusová šťáva - pouze sycené nápoje. S ledem se to u nápojů typu highball skutečně nepřehání, dáváme raději méně, aby se jemná chuť tohoto long drinku nerozmělnila tající vodou, drink má být jen dobře vychlazený. Pro zopakování: co je to tumbler Tumbler se nazývá vysoká silnostěnná sklenka o obsahu až 60 cl. V tumblerech se podávají nebo i připravují koktajly, ale také například aperitivy. Nejmenší tumbler má obvykle obsah 20 cl, dále můžeme mít v barmanské výbavě kromě 60 centilitrového tumbleru i tumblery o obsahu například 30 nebo 40 cl. Tumbler se v případě přípravy nápoje highball také odborně nazývá highball glass. Campari Highball připravíme si tumbler o obsahu 20 cl nebo o něco větší. Dáme do něj 2 kostky ledu a přilijeme 6 cl Campari Aperitivo. Dolijeme tonikem, případně sodou a zamícháme. Podáváme s dlouhou lžičkou. Pokud nám highball zachutná a příště se nám nechce dělat s menší porcí, můžeme použít třeba tumbler o obsahu až 40 cl. V tom případě dáme 15 cl Campari a asi 5 menších kostek ledu…. Na co lze ještě využít highball glass… Například k přípravě i podávání mléčného kávového drinku Sombrero: vyrobíme jej tak, že do velkého tumbleru dáme 2 kostky ledu, přidáme 4 cl kávového likéru, dolijeme čerstvým polotučným chlazeným mlékem a zamícháme barovou lžičkou. -ag-