Losos sice patří k tučnějším rybám, zato je dobře stravitelný. Dnes už i malé dítě ví, že rybí tuk je zdravý, losos však nabízí i omega 3 mastné kyseliny. A ještě jde o vynikající zdroj bílkovin. Jejich doporučený denní příjem je 0,8 až 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Pěknou porcí lososa tento požadavek snadno splníte.

Suroviny pro 8 osob: 1500 g filet z lososa, 2 lžičky soli, olivový olej, 100 g BBQ omáčky. Dále 500 g malých rajčat, 350 g ředkviček, 500 g brokolice, 500 g malých brambor, 2 lžičky soli, olivový olej. Na dressing: 100 ml olivového oleje, 20 g bazalky a 5 g soli

Postup: Omytou rybu osolte a opečte na oleji z obou stran. Pak ji potřete BBQ omáčkou, vytvoříte glazuru (k tomu poslouží štětec). Brambory uvařte v osolené vodě. Zeleninu nakrájejte na menší kusy, například rajčata a ředkvičky stačí rozpůlit, společně s brambory ji opečte na pánvi a osolte. Suroviny na dressing rozmixujte. Upečenou rybu naporcujte, přidejte zeleninu i dressing a můžete servírovat. Talíř hezky dozdobí například polníček.

Tip navíc: Kdo si hlídá linii, může si rybu místo na oleji připravit v páře.

Zdroj: Asociace kuchařů a cukrářů ČK