Výsostným, vysoce intimním územím bytu je bezesporu ložnice. Je určena k odpočinku a relaxaci, je to také místo, kde máme největší soukromí. Při zařizování bychom měli mít toto vše na paměti, aby místnost působila útulným a uklidňujícím dojmem.

Ložnice na míru

Nejdůležitější součástí mobiliáře ložnice je postel, ovšem jen ona pro příjemný a plnohodnotný odpočinek nestačí. Tato místnost do jisté míry nejvěrněji odráží naši skutečnou povahu, najdou zde proto místo i takové kusy nábytku či doplňky, které bychom v jiné části bytu vyloučili z důvodu nepraktičnosti či nevhodnosti. Celkové ladění místnosti ovlivňují materiály a barvy, díky rozměrným kusům nábytku a plochám zdí zde mají dominantní charakter. Styl ložnice se, na rozdíl od jiných místností, nemusí ani v moderních interiérech výrazně řídit posledními trendy. Důležitý je naturel majitele. Obecně jsou do ložnice doporučovány klidné modré, ocelově šedé či zelené tóny, ovšem to neznamená, že si nemůžeme ložnici zařídit třeba v černo-červené, pokud na nás tato kombinace barev působí pozitivně. Výrazný vliv zde mají materiály, používané nejen na dekorace oken či jako podlahoviny, ale je z nich třeba i čalounění postelí či ložní prádlo.

Při výběru okenních dekorací do ložnice bychom měli předem vědět, zda budou plnit funkci úplného, nebo jen částečného zastínění, zamezení pohledům zvenčí a podobně. Ke stroze jednoduchému interiéru se bude hodit čistá elegance lehkých průsvitných voálů a mušelínů, díky nimž bude prostupující světlo měkčí, zajímavě budou působit i záclony či japonské stěny z materiálů s vypalovanými vzory. Voály zavěsíme na ležérní poutka, kovové kroužky či očka, japonské stěny budou působit přirozeně na nenápadných kolejnicích ve stropním podhledu, nebo naopak vyniknou na přiznaném kovovém stropním závěsu. Průsvitné záclony je nutné doplnit závěsy nebo méně nápadnými roletami z těžších tmavých textilií, záclony s vypalovanými vzory se nekombinují s jinými textiliemi.

Kouzlo kontrastů

Jak už bylo řečeno v předchozích článcích, oživením módních stylů jsou kontrasty. Proti strohosti konstruktivismu je položena vysoká zdobnost neobaroka a neorokoka, inspirovaného historickými šlechtickými či měšťanskými interiéry. A právě tyto zdobné styly jsou často uplatňovány v ložnicích. Jejich charakteristickým znakem jsou těžké drapérie, provazy se střapci, stuhy s třásněmi. Záclony pak mívají výrazné vzory a jsou obvykle bohatě řaseny, efektní dekorací v tomto stylu jsou také nabírané bavorské rolety.

Naproti tomu stojí jednoduchost až strohost modernistických záclon doplněných opět měkkými samety, satény či imitacemi kožešin v živých, teplých barvách. I v materiálech dekorací pro ložnice je povoleno mnohé. Základem je hrubě tkané hedvábí, surová bavlna či imitace vlny v režných bílých či zemitých tónech hnědé, nebo naopak kovových odstínech v kombinaci s jemně pastelovými barvami.

Prapůvodní vzhled ložnice jako klidného přístavu pro odpočinek potvrzuje romantismus s chladnými odstíny modré, zelené a hnědé s lehkou patinou, případně s modrotiskovým abstraktním, květinovým či krajkovým vzorem.

Příklady řešení dekorací oken v ložnici:

High–tech interiér: dominantním materiálem je kov – kovová lehká elegantní postel bez zdobných prvků, ložní prádlo z lesklého saténu v kovové modři, kontrastem jsou voálové záclony s jemným vyšíváním na spodním okrajiVenkovský styl: podlaha z masivních prken napuštěná včelím voskem, dřevěná postel v bílé barvě s čely v hlavách i v nohách, přehoz z bavlněného režného úpletu, v oknech dlouhé záclony stažené stuhou do stranRetrointeriér – nábytek inspirovaný 60., 70. či nejnověji i 80. léty: postel s konstrukcí z chromovaných trubek, damaškové ložní prádlo z leštěného lnu, záclony s délkou k parapetu s barevným potiskem, zavěšené kovovými žabkami na trubce ze stejného materiálu

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz