Proč vsadit při osvětlení na lustr?

V moderních interiérech se stále častěji upouští od klasického lustru jako hlavního zdroje osvětlení místnosti. Místo toho v jednotlivých místnostech designové lustry nahrazují alternativy, jako je bodové osvětlení, integrované osvětlení v nábytku, lampy či podhledové osvětlení či podsvícení nábytku a spotřebičů.

Tyto alternativy jsou využívány především v novostavbách, vyžadují totiž více elektrických okruhů a vypínačů – osvětlení je zkrátka decentralizované. Výhodou je, že dle potřeby lze zapínat různá světla o různé intenzitě.

Nicméně takové místnosti mohou působit studeně, prázdně, či dokonce kancelářsky. Klasický lustr zavěšený uprostřed místnosti má specifickou funkci – dotváří příjemné domácké prostředí a sjednocuje interiér.

Před koupí vše promyslete

Než však půjdete lustr koupit, měli byste si důkladně promyslet koncept celé místnosti. Lustr by totiž neměl působit jako pěst na oko. Jedná se sice o dominantní prvek místnosti, který by měl poutat pozornost a podprahově sdělit, kde se odehrávají rodinná a přátelská setkání, současně však musí navodit harmonický dojem a místnosti propojit v jeden celek.

Je proto nezbytné si jasně stanovit, jaký design lustru (barva, materiál, velikost) se bude do místnosti hodit, a poté až vybírat z konkrétních modelů.

Jaký lustr tedy zvolit?

Na výběr dnes máte z prakticky nekonečného množství provedení od minimalistických lustrů přes designové lustry až po extravagantní křišťálové lustry. Sami nebo se svým bytovým designérem musíte zvážit, jaký lustr bude ideální do vaší domácnosti.

Nejčastější volbou jsou dnes lustry s jednoduchým stínidlem obvykle z kovu, plastu či skla. Stále častěji se ale objevují i minimalistické lustry zcela bez stínidla, kde prim hraje designová žárovka. Obecně platí, že větší a dominantnější lustry se hodí především do společenských místností – nad konferenční stolek v obýváku a nad jídelní stůl v kuchyni. V ložnici zase najde uplatnění lustr se silnějším stínidlem, díky kterému bude světlo tlumenější. Naopak na chodbu se může hodit minimalistický lustr bez stínidla, či naopak extravagantní křišťálový lustr.