Z exotických dřevin se u nás zabydlel zejména teak, který díky vysokému obsahu pryskyřic odolává vlhkosti, a tak ho bez obav můžeme položit jako podlahu do koupelny nebo z něj vyrobit kvalitní zahradní nábytek. Teak je ale jen jedním z mnoha druhů, které se na náš trh dováží.

Není to jen neobyčejná odolnost a tvrdost, co nás na exotickém dřevu přitahuje. Líbí se nám také netradiční barvy a kresby, které u domácích dřevin nenajdeme. Podívejme se blíže na pětici neobyčejně zbarvených druhů:

Merbau

Jádrové dřevo merbau je čerstvě po řezu žluté až oranžovo hnědé a časem získává hnědočervenou barvu. Typické je žluté žilkování nebo žluté skvrnky v pórech, které podlaze dodávají dojem zlatavého melíru. Merbau je velmi odolné vůči napadení hmyzem, nemělo by však přijít do kontaktu s vodou nebo železnými kovy - jejich působením by mohlo zčernat.

Kanadský javor

Máte-li rádi prosvětlené interiéry, kde vládne bílá barva a moderní minimalismus, kanadský javor pro vás bude horkým tipem. Typické jsou pro něj krémové odstíny, místy přecházející do bělavé i světle hnědé barvy. Kanadský javor je jednou z nejtvrdších dřevin vůbec a můžete ho použít v nejvíce zatěžovaných prostorách, jako jsou taneční sály nebo sportovní haly; obstojí dokonce i na bowlingové dráze, tak skvěle je odolný.

Wenge

Naopak temně tmavou, až čokoládovou barvou vám učaruje dřevo wenge, které dnes leckdy slouží jako dostupnější náhrada za vzácné dřevo ebenové. Vyznačuje se vysokou odolností proti oděru a životností 40 až 50 let, pokud není povrchově upravené. Když ho budete ošetřovat olejem, zůstane krásné klidně po několik generací.

Africký padouk

Tento typ dřeva pochází z oblasti západní Afriky a proslul odolností vůči hnilobě, houbám a termitům. Jako podlahová krytina patří k nejstabilnějším dřevinám s nejvyšší životností, může být i vystaven nepřízni počasí v exteriéru. Co je na něm ale nejvíce přitažlivé, je červenooranžová barva, která se časem mění v červenohnědou až purpurově hnědou. Pro své výrazné tóny je podlaha z padouku sama o sobě dominantou místnosti, a tak k ní vybíráme nábytek a doplňky v nenápadnějších barvách.

Massaranduba

Neobvyklým načervenalým odstínem se pyšní také massaranduba, která se pokládá zejména na terasy nebo balkony. Snese velké zatížení a odolává vlivům počasí, bez ošetření se však na ní časem vytvoří stříbrnošedá patina. Nátěr olejem se nicméně provádí až tak dva měsíce po pokládce, protože se nejprve musejí vyplavit olejnaté látky, které massaranduba přirozeně obsahuje. Musí tedy nejdřív párkrát zapršet, a potom se teprve natírá.