Lýkovec není zrovna moc v módě, takže se s ním v zahradách nesetkáváme příliš často. Je to nicméně keřík velmi dekorativní i po odkvětu. Na jaře dává nádherné květy, které se později mění v červené bobule. Ale pozor, všechny jeho části jsou jedovaté a ty krásné bobule nejvíce.

Přivonět můžete

Keřík botanikové nazývají lýkovec jedovatý, takže není žádné mýlky, s čím máme tu čest. Je to však jedna z prvních kvetoucích dřevin. Nazývat ho keříkem je na místě, protože dorůstá výšky maximálně metr a čtvrt. Mimo zahrady na něj můžeme narazit v listnatých lesích, kde kvete dávno před tím, než se stromy obalí listy. Jeho květy jsou nádherné. Připomínají šeřík. Příroda na lýkovci ale šetřila a místo bohatých květenství nechala vyrašit přímo na větvičkách jen jednotlivé květy. Půvab květů lýkovce umocňuje právě i to, že kvete přímo na holých klaccích. Vůni mají květy těžkou a omamnou. Přivoňte si, v tomto případě žádné otravy nehrozí.

ČTĚTE TAKÉ:

Plodům se vyhněte

Květy se poměrně rychle změní v červené plody, které jsou nejjedovatější částí rostliny. Mají hnusnou svíravou chuť, což nás chrání před otravami. Nemusí to ovšem platit u dětí, protože ty mohou kuličky spolykat bez kousání a k otravě může dojít později. Lýkovec způsobuje zvracení a průjmy, které mohou mít těžký a dlouhý průběh. Působením jedů dochází totiž k narušení sliznic zažívacího traktu. V minulých stoletích se plody lýkovce používaly k léčbě různých nemocí; třeba jako antisyfilitikum. Jako by nemocní neměli už tak dost obtíží. Za víceméně folklórní můžeme považovat tvrzení, že se v 17. století kuličky lýkovce aplikovaly jako „antabus“, tedy medicína, která měla bránit nadměrnému pití.

A nakonec pohádka

Lýkovec se latinsky jmenuje Daphne mezereum. Dafné je dívka z řecké mytologie – byla to krásná nymfa. Příběh o ní je pro nás zajímavý hlavně svou pointou. Dafné prchající před vášnivým milencem, jehož lásku neopětovala, se proměnila v keř stejného jména. Jeho růžové květy rostoucí přímo ze dřeva jsou symbolem panenství, které ubránila. Někdy se tatáž historka vypráví i o jiných keřích, ale vzhledem k latinskému jménu se bude nejspíš týkat lýkovce.