A přece to jde. Majitelé pozemku v Utahu, v lokalitě, která má romantický název Eden, chtěli postavit lyžařskou chatu, která by respektovala jak životní prostředí venku, tak i uvnitř.

Zdroj: Youtube

Musela uhnout

Autoři ze studia Lloyd Architects museli vyřešit hned několik problémů. Ten základní je, jak postavit dům na vrcholu opravdu vysokého kopce, v prudkém svahu tak, aby bylo životní prostředí ovlivněno co nejméně, což byl požadavek jak majitelů, tak i stavebního povolení.

A tak vznikl dům vykonzolovaný nad terén tak, že byla vytvořena pozinkovaná kovová konstrukce, zabořená sloupy do země. Teprve tato konstrukce drží vnitřní dřevěnou konstrukci obytného prostoru.

Navíc se celý dům musel i přes malý pozemek uhnout velké borovici, aby jí nenarušil kořeny. Nakonec tedy vznikla krabice o půdorysných rozměrech asi 10 x 10 metrů.

Dvě patra jsou seskládaná na sobě tak, že větší spodní „krabice“ v sobě nese ložnice a zázemí, horní prosklená část je jedna velká otevřená místnost s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Samozřejmě, že to nejkrásnější je pak dechberoucí výhled na hory a údolí.

Ekologicky

Celá stavba měla být co nejvíce energeticky zaizolovaná. Všechna okna tak jsou ve vysokém energetickém standardu s izolačními trojskly. Stěny pak jsou seskládány ze speciální překližky Acx. To je typ překližky, která je vytvářená speciálním způsobem, aby mohla fungovat i ve vnějím prostředí. Používá se například na stavbu lodí, takže zde na horách se hodí.

Celá konstrukce s velmi tlustou izolací tak vytváří kompaktní tvar, který nepotřebuje žádné další sádrokartony, lepidla, nátěry apod. Proto je vnitřní prostředí zcela prosté těkavých látek. Aby byla obálka co nejtěsnější, jsou také veškeré rozvody přiznány podél stěn a je z nich vytvořen vlastně designový prvek.

Nábytek je také vyrobený z překližky a kontrastuje s leštěnými nerezovými povrchy.

  • Projekt: Powder Mountain Cabin
  • Lokace: Eden, Utah, USA
  • Podlahová plocha: 179 m²
  • Foto: Melissa Kelsey
  • Autor a zdroj: Lloyd Architects