Teplé a vlhké prostředí koupelny vyhovuje především rostlinám pocházejícím z tropických lesů a pralesů, jimž se naopak nedaří ve vytápěných obývacích místnostech, kde bojujeme se suchým vzduchem. V koupelnách se úspěšně pěstují kapradiny, které nebývají náročné ani na přísun světla, můžete je umístit klidně do rohu. Oblíbené jsou zejména netíky, sleziníky a ledviníky, prázdné místo na zdi vyplní třeba závěsná nádoba s parožnatkou.

Mírné, rozptýlené osvětlení v kombinaci s vyšší vzdušnou vlhkostí vyžadují orchideje, jejichž překrásné květy budou hrdou ozdobou každé koupelny. Nejméně náročným druhem je můrovec, latinsky Phalaenopsis, který dobře snáší bytové podmínky a může kvést ve všech barvách, od bílé přes žlutou a oranžovou až po tmavě červenou a fialovou. V prostředí koupelny není třeba můrovec rosit, spíš bychom měli dát pozor, abychom ho nepřelili. Přílišné zamokření způsobí uhnívání kořenů. Můrovec proto rovněž potřebuje propustný substrát, nejlépe ten přímo pro orchideje určený.

Více světla budou potřebovat broméliovité rostliny. Například působivě kvetoucí aechmea se nehodí pro tmavé koupelny, kde máte celý den zatažené žaluzie. Potrpí si na přímé sluneční světlo, ve stinném koutu nepokvete, a mohla by dokonce i uhynout.

Při pěstování pralesních a exotických rostlin v bytě je třeba myslet na to, že ačkoli tyto exempláře pocházejí z teplých krajů a jsou zvyklé na vyšší teploty v průběhu celého roku, přes zimu vyžadují určité období klidu. Většina z nich bude potřebovat na nějakou dobu snížit teplotu vzduchu, omezit zálivku a vynechat hnojení, aby si odpočinula a v příštím roce nás opět těšila nádhernými květy.