Magnolie neboli šácholan není jen jedna. Přesto ji nejčastěji zdobí květy v různých odstínech růžové, objevují se také sněhobílé variace, stejně jako žluté nebo třeba bordó, meruňkové či vícebarevné. Estéti tudíž mohou vhodnou barvou květů doslova vyšperkovat svou zahradu.

Jedinečnost skrytá v osamělosti

Mnohé magnolie kvetou záhy na jaře, ale vzrostlejší dřeviny můžou mít v létě další poupata, byť už ne v tak ohromujícím počtu. Najdete rovněž kultivary kvetoucí v létě.
Výběr vhodného kultivaru je zásadní rovněž z důvodu, že se liší rozložitostí i výškou. Přesto pro všechny magnolie platí: nejlépe fungují jako solitéry, ideálně na zeleném pozadí. Nebo poblíž domu, pak vás budou velké květy vítat hned po příchodu.

Mrazuvzdornost s výhradou

Patří mezi mrazuvzdorné dřeviny, nicméně má ráda spíše teplejší oblasti, slunné až polostinné stanoviště (nikoliv přímé slunce). Vyberte jí místo, kde nehrozí velké větry, dostatečně prostorné s ohledem na výšku a šířku daného kultivaru v dospělosti. Mladé rostliny je víc než vhodné na zimu chránit, stačí k nim nahrnout pěknou vrstvu mulče, například ze zdravého spadaného listí nebo kůry. Což se hodí po celý rok, jelikož potřebují stále vlhkou (nikoliv přemokřenou!) zeminu. Eliminovat riziko spálení květů jarními mrazíky se dá tím, že jakmile vyraší pupeny, dřevinu překryjete netkanou textilií.

Výsadba, zemina, hnojení

Ideální čas na výsadbu nastává nyní na jaře, přestože kontejnerované rostliny lze obecně sázet téměř kdykoliv během vegetace. Kromě vhodného stanoviště řešte také půdu, magnolii potěší zemina výživná, dobře propustná, se slabě kyselým až neutrálním pH. Při výsadbě se vylepšuje rašelinou nebo kompostem. Pozor také na její kořenový systém, který mělce koření. Kdybyste zryli půdu v jejím okolí, mohli byste ho poškodit. Právě kvůli tomu, že kořeny nezasahují příliš hluboko, jsou náchylnější na prosychání a rovněž na namrzání, ale zde pomůže zmiňovaný mulč. Na přihnojování myslete zejména během vegetace.

S řezem velmi obezřetně

Tvarování magnolie je něco jako vyšší dívčí. Dovoluje se ještě před výsadbou, případně u skutečně mladých rostlin. Rozhodně se nedoporučuje magnolie řezat, když už jsou pěkně vzrostlé, o starých dřevinách ani nemluvě. V takových případech se totiž často stane, že přestanou kvést.

Čarokrásná léčitelka

Má své opodstatnění nejen na zahradě, ale také jako součást přírodní léčby, například se doplňkově používá v tradiční čínské medicíně. Údajně nejvhodnější je kůra z magnolie lékařské, která uklidňuje, zmírňuje stres, používá se rovněž při astmatu, má protizánětlivé a antioxidační účinky. Rovněž má pomáhat i při nespavosti.

Zdroj: Zahradnictvi-spomysl.cz, Abecedazahrady.dama.cz