Poptávka po nových bytech podle realitních makléřů v letošním prvním čtvrtletí stagnuje. Za snížením zájmu proti předchozím rokům stojí podle nich především příliš vysoká cena. Kvalitní starší bydlení lze prý pořídit i o pětinu levněji než nový. Vyplývá to z odpovědí realitních kanceláří pro ČTK.Například starší cihlový byt o rozloze 50 m2 v Praze na Vinohradech je možné v průměru koupit za 1,75 až 1,9 milionu korun, uvedla ředitelka Mexx Reality Iva Cikánková. V novostavbě v širším centru Prahy stojí stejně velký byt v průměru 1,85 až 2,4 milionu Kč.

Podle stavitelů bytů mají lidé v Praze největší zájem o byty od 1,8 milionu do 3,5 milionu korun. Nejčastěji má byt rozlohu 50 až 70 metrů čtverečních. Poptávka se tak přesunula od bytů 1+kk k bytům 2+kk a zájem se stále více zvyšuje i o větší byty.Také podle generálního ředitele Českomoravské realitní Petra Vosmíka je nabídka nových bytů vysoká a poptávka po nich se nezvyšuje. "Díky tomu, že si lidé mohou vzít hypotéku i na starší bydlení, po zvážení dávají často přednost koupi starší nemovitosti. Je pro ně cenově výhodnější," řekl Vosmík.Zájem o nové byty je i podle Otakara Schumy z Maxima Reality stále stejný. Nejvíce lidé nové byty podle něj poptávají, pokud se cena za metr čtvereční pohybuje zhruba kolem 33.000 až 35.000 Kč. Dražší nové byty se prodávají hůře a mnoho lidí kupuje starší byty, protože na nové za tři či čtyři miliony korun nemají.

Stále vysoká je poptávka po pozemcích k bytové výstavbě. Podle Cikánkové ale vhodných pozemků ubývá. I kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů se bytová výstavba přesouvá do okrajových oblastí. "Výjimkou je samozřejmě luxusní výstavba v lokalitách jako například Praha 1, Praha 2 nebo Praha 6 a v poslední době i Prahy 4," dodala. Zájem o nové byty by podle ní měl být i v Praze 8 nebo Praze 9 a o nové rodinné domy do 30 kilometrů od Prahy."Naopak mezi typické lokality v Praze, kde zájem kupujících pokulhává za nabídkou, patří například Praha 10," poznamenala ředitelka Mexx Reality.Podle průzkumu společnosti Incoma Research se během příštích dvou let chystá přestěhovat téměř 30.000 pražských domácností. Další tisíce plánují nákup nemovitosti jako formu investice. Většina domácností, 61 procent, uvažuje o přestěhování do bytu.

Zdroj: ČTK