Pokud se na doporučovanou jarní očistnou změnu jídelníčku necítíme, nebudeme ji provádět příliš radikálně. Nerezignujeme ale úplně. Prospěšnější bude alespoň malá (ale soustavná) změna k lepšímu než se odhodlat k přísné očistné kúře, nevydržet a za den dva zase vplout do starých kolejí. Největší chybou je pít tři dny jen zeleninové šťávy a pak se vrhnout na řízek nebo čokoládu. Je to prostě jenom jiná variace na známý jojo efekt při rychlých redukčních dietách. Na jarní pročišťování bychom měli přejít pomalu a nenásilně a potom si zase pomalu jídla přidávat, vyvarovat se velkých výkyvů.

Přínosem rozhodně bude, když uděláme pro své zdraví alespoň něco – úplně každý pokrm bychom měli trochu odlehčit a doplnit zeleninou a bylinkami. Naším každodenním pomocníkem bude olivový olej a plné hrsti zelených natí. Výrazně ozdravíme i úplně obyčejná jídla, když ubereme tučné a slané složky a vždycky přidáme nějakou tu zeleň - a pokud nemáme na okně právě zelenou petrželku, střídavě přidáváme pažitku nebo bazalku, meduňku, koprovou nať, rychlené výhonky cibulky nebo česneku. To všechno mícháme s tvarohem a vyrábíme pomazánky (tučné sýry a máslo nahradíme tvarohem), dále sypeme na tousty, na brambory, nebo i na čočku či fazole. A také na vajíčka, samozřejmě vařená, nikoliv smažená. Pokud se s vajíčky na pánvi nemůžeme rozloučit, neuděláme je na špeku, ale na suchém teflonu.

- I tradiční superrychlá a trochu „nouzová“ a dost nudná večeře - knedlík s vajíčkem – se opět dá vylepšit. Zkuste do nich přihodit na kostky nakrájenou ředkvičku a kapary nebo plátky černých oliv a hrst sekané petrželky. Anebo pro změnu česnek a koření „gyros“.

- Drožďová pomazánka je dobrá a velmi zdravá. Dodává nám spoustu vitamínů skupiny B, a to zcela přírodní cestou. Musí se udělat ale správně a kreativně i přidat něco navíc. Na silnostěnné adhezivní pánvi na dobrém (olivovém) oleji rozpustíme droždí. Oleje nesmí být mnoho a nesmí se pálit. Na tekuté droždí rozklepneme vajíčka a mícháme, až ztuhnou – a máme základ. Dále záleží na naší chuti a fantazii. Pikantnější varianty dosáhneme, když na oleji nejdříve necháme zesklovatět jarní cibulku nebo plátky česneku, případně obojí. Přidat můžeme také jemné plátky zázvoru nebo do pomazánky zázvor nastrouháme, bude peprnější. Pak teprve přijde droždí a vejce, sůl a zelená nať. Hotovou pomazánku namažeme na čerstvý tmavý chléb a můžeme si začít pochutnávat.

-ag-Foto: Archiv In