Někdy máme pocit, že by naše kuchyně snesla nějaké to malé, nepříliš nákladné vylepšení. Je to zejména tehdy, když nám několik věcí doma přestane fungovat najednou a malé problémy se zkumulují do jednoho. Rozbije se kávovar, dvířka se nedovírají, slánka nesolí… Maličkosti, ale náladě v kuchyni nepřidají. Když nám voda opakovaně při vaření stříká až na podlahu, je čas zakoupit praktickou vodovodní baterii s vytahovací sprškou. Potom můžeme pracovat až půl metru od zdroje vody. A také využívat na oplachování brambor a salátové zeleniny dva druhy proudu, kterými většina vysunovacích baterií disponuje – jeden prudký, prýštivý, s jemnými vzduchovými bublinkami; druhý jehličkový, jemný a široký, který je vhodný třeba k důkladnému a šetrnému omývání křehkých listů salátu. Lisovat citrusy v elektrickém odšťavovači – na to jsme si dávno zvykli. Pokud děláme velké množství džusu, je už pro nás nudnou a těžkou prací tlačit mnoho půlek citrónů nebo pomerančů na otáčející se lis. Když ale domácím džusům opravdu holdujeme, potěší nás možná „lis duo“ nebo „dvojlis“, po kterém bychom se měli poohlédnout v obchodě. Pomeranč se v něm nejdříve přesně rozřízne na dvě poloviny. Ty se pak položí v lisu vedle sebe a při zaklapnutém víku se lisuje šťáva dvojnásobnou rychlostí. Když se nám líbí pestrobarevné dózy, třeba v cukrátkových nebo pastelových odstínech, ale nechceme je mít pořád na očích v kuchyni, můžeme jimi oživit jinak nudnou a šedou spíž. Místo bílého plastu nám police přímo rozzáří celé sady barevných dóz na suché potraviny, kde se střídají růžová, žlutá, zelená, modrá…, a na polici pak automaticky a rychleji sáhneme po tom, co hledáme – podle barvy. Elegantní jsou dózy z pískovaného skla a navíc opatřené patentním víkem. Vaříme skoro jen zásadně sypký čaj a sáčky ignorujeme? Pak se jistě potýkáme s vylouhovanými lístky v konvici nebo v šálku. Potřebujeme k tomu dobré cedníčky, z nichž ten nejvíce k čaji přátelský je z bambusu. Dobrou investicí je také nová konvice se zabudovaným cedníčkem. -ag-