Kukuřice není žádným naším národním jídlem, nebo „národní surovinou“ k vaření pokrmů, proto recepty z ní zdaleka nemáme zažité. A tak většinou jenom uvaříme klas nebo přihodíme do salátu sterilovaná kukuřičná zrna. Ani to ale není špatné - na trhu koupit lákavý zlatý klas, uvařit jej ve slané vodě a podávat jen tak s máslem - to je velká lahůdka.

Kukuřice je kaloricky docela vydatná a obsahuje cenné látky – fosfor, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, dále potom pektin a škrobové látky. S kukuřicí si můžeme pohrát – připravit můžeme polévky, saláty, kaše, předkrmy i hlavní jídla. Nejlepší inspiraci najdeme třeba ve španělské nebo mexické kuchyni. Vařená kukuřice se bude prosazovat v pokrmech svou nasládlou chutí, sterilovaná bude dávat jídlům výraznější, nakyslou příchuť. Využít se toho dá třeba v domácím bramborovém salátu. A nemusí být ani složitý – rychlý salát k večeři připravíme z vařených brambor, sterilované kukuřice, jemně nakrájených libečkových lístků (jemnější chuť získáme, když je na minutu necháme přejít varem) a jemně krájené šalotky. Přidat můžeme malé nakyslé a na malé kostičky nakrájené jablko. Okořeníme bílým pepřem, osolíme a podle chuti okyselíme jablečným octem.

Nakládaná kukuřice v konzervě může tvořit tu tvrdší, křupavou součást salátů z listové zeleniny, nebo doplnit výrazný salát z jemně strouhané mrkve, celerové bulvy, vinného octa, černého pepře a olivového oleje. Kukuřici můžeme i dusit s voňavou bazalkou jako přílohu:

Kukuřice se smetanou a bazalkouSuroviny: 400gramová konzerva kukuřice (nebo 5 - 6 uvařených klasů), 1 cibule, 2 papriky nebo kapie, olej, sůl, čerstvé lístky bazalky, 1 dl smetany na vaření, zelený pepř.

Postup: Cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou papriku, bazalku a pepř, dusíme asi 4 minuty, pak přihodíme kukuřičná zrna, osolíme a dusíme dále - po další minutě přidáme smetanu a ještě chvíli dusíme. Kdo chce výraznější vůni, přidá v průběhu dušení rozetřený stroužek česneku. Podávat můžeme s celozrnnou rýží nebo těstovinami.

-ag-Foto: Archiv In