Růst maloobchodních tržeb za celý loňský rok zrychlil ve stálých cenách tempo na 3,7 procenta ze tří procent za rok 2004. Oznámil to Český statistický úřad. Nejvyšší tempo růstu zaznamenali statistici ve 4. čtvrtletí, kdy se tržby zvýšily meziročně o 4,2 procenta. Za loňský prosinec se sezonně očištěné tržby meziročně reálně zvýšily o 4,6 procenta.

K celkovému růstu tržeb za prosinec, kdy vrcholila vánoční nákupní horečka, přispěly hlavně prodejny s převahou potravinářského zboží a specializované obchody s nepotravinářským zbožím, například prodejny elektroniky, nábytku, textilu nebo obuvi. O více než deset procent vzrostly tržby zásilkovým firmám.

Za celý loňský rok rostly hlavně tržby v prodejnách textilu a obuvi, a to téměř o 12 procent. V prodejnách potravin vzrostly tržby o 3,1 procenta. Tržby rostly nejvíce firmám s 50 a více zaměstnanci.

Tržby v motoristickém odvětví zvýšily loni tempo růstu na 4,1 procenta z 1,5 procenta za rok 2004. Na tom se podílel hlavně růst tržeb za pohonné hmoty o tři procenta. Tržby za prodej benzinu a nafty rostly nejvíce v lednu, naopak v posledním čtvrtletí byly pod loňskou srovnatelnou úrovní. Tržby za prodej a opravy automobilů se zvýšily o 4,7 procenta.

V maloobchodě, včetně motoristického odvětví, vzrostly za loňský rok tržby reálně o 3,8 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z 2,5 procenta za rok 2004.

Zdroj: ČTK