Papír snese všechno, a tak dopředu naplánujme rozvržení a nezapomeňme, že dveře se nemusejí otevírat jen klasicky, můžeme je posouvat, popřípadě zvolit některý z průchozích závěsů (pozor na vzhled, aby nevznikl kýč!).

Optické triky

Zejména v malých prostorách si můžeme pomoci optickými triky, finančně náročnější, avšak dokonale efektní je sklo. Mohou z něj být vyrobeny nejen dveře, ale i část nebo celá stěna, soukromí docílíme pískováním, které může být jen ve spodní části, nebo zdobit celou plochu. Oblíbené jsou geometrické tvary, nejčastěji linky, čtverce apod., které do prostoru přinášejí i výrazný estetický prvek. Abychom docílili vzdušného prostoru, lze třeba jen v horní části stěny vybudovat průhled, kterým bude do sousedního prostoru vcházet denní světlo (např. mezi ložnicí a koupelnou). Nemáme-li dostatek finančních prostředků, pak je možné sklo nahradit jiným materiálem, k dispozici jsou průsvitné desky z plastů, jejich životnost je však určena délkou a způsobem používání. Docela snadno totiž dojde k jejich prasknutí.

ČTĚTE TAKÉ:

Volba barev a materiálů odvisí i od přístupu denního světla, obecně se do menších prostor doporučují světlé odstíny (např. žluté, zelené, oranžové, ale i hnědé, šedivé apod.), samozřejmostí je bílá. Podobného vzhledu by měl být i nábytek, tzn. světlé dřeviny (javor, dub) či laky (v kurzu jsou vysoké lesky). Významného efektu dosáhneme použitím nábytku vyrobeného z transparentních plastů nebo ze skla. Díky průsvitnému materiálu tak prostor působí vzdušným dojmem.


Volba nábytku

Nemáme-li dostatek prostoru, je nasnadě, že i výběr nábytku podléhá daným možnostem. Hledejme praktická řešení. Zpravidla to jsou rozkládací mechanizmy, které dovolí daný předmět přizpůsobit situaci (např. rozkládací stůl, židle, pohovka aj.). Může to být ale i důmyslný tvar zařízení, který dovolí zařízení měnit, stohovat apod. Bezpochyby oceníme multifunkčnost předmětu, např. hodit se budou menší stolky, které snadno a rychle přesuneme z místa na místo, takže budou k dispozici tam, kde jsou právě potřeba.

Koupelna je specifická

V malém bytě je bohužel malá i koupelna. Nicméně i tady můžeme díky správné volbě zařizovacích předmětů docílit pohodlného užívání. Pár centimetrů ušetříme volbou sprchového koutu místo vany, umyvadlo si pořiďme s maximálně velkým mycím prostorem a šíří alespoň 50 - 55 cm, hloubkou 42 - 45 cm. Tam, kde bojujeme s každým centimetrem, můžeme ušetřit na hloubce, která může být 38 - 40 cm. Volme dlažbu běžných rozměrů, tzn. 15 x 15 cm, v krajním případě 20 x 20 cm, použijeme-li mozaiku, pak nikdy nesáhneme vedle.

Podtrženo, sečteno

  1. Najděte ideální dispozici prostoru
  2. Vestavte skříně i spotřebiče
  3. Volte světlé nebo průsvitné materiály
  4. Pořiďte si skládací nebo stohovatelný nábytek