S úklidem kuchyně počkáme, až bude rodina pryč a nemusí se pokud možno vůbec vařit. Navíc by mělo být také pěkné počasí, abychom mohli pohodlně umýt okno a pečlivě nahlédnout do všech zákoutí a skříněk a vyházet nepotřebné věci. A ještě: pokud nám nevyhovuje osvětlení kuchyňských pracovních ploch, případně světlo nad jídelním stolem, teď je pravý čas to změnit a instalovat osvětlení nové. S postupujícím podzimem a úbytkem denního světla změnu k lepšímu určitě přivítáme. Při úklidu potom postupujeme shora: Čisté okno, nová záclona, pak přijde na řadu parapet. Na něm můžeme pozměnit sortiment bylinek – z obchodního domu nebo z květinářství si je můžeme přinést už vzrostlé v kořenáčích. Pokud nebudeme malovat i stěny nebo měnit tapetu, vyčistíme alespoň všechno, co je na stěnách – závěsné květináče, sušené květiny, rámečky obrázků, lampičky, sbírky kafemlýnků na poličkách a vše ostatní... Proutěný jídelní nábytek vyčistíme a oživíme slanou vodou: otíráme jej hadříkem namočeným do roztoku (1 čajová lžička soli: 1 litr vody). Měkkým hadříkem potom nábytek vytřeme do sucha. Kuchyňské zařízení a nádobí také zbavíme nežádoucích zápachů: Horkou pánev načichlou smažením cibule posypeme vlhkými lístky již spařeného čaje a za chvíli opláchneme. Čaj by měl cibuli zneutralizovat. Pach cibule z příborů nebo rukou odstraňujeme přetíráním solí. Sůl použijeme i na pánev, kde se smažily ryby. Do chladničky zavěsíme pohlcovač pachů. Rybu porcujeme raději na plastovém prkénku. Pokud je dřevěné, natřeme je před porcováním citrónem nebo octem. Rybě by to vadit nemělo a prkénko jejím zápachem nenasákne. Pachy také pohlcuje dřevěné uhlí. Odebereme si z velkého balení, které potřebujeme ke grilování, pár kousků, vložíme do sáčku nebo prodyšné krabičky a uložíme na polici do spíže. S udržováním příjemného klimatu v kuchyni nám také hodně pomohou aromatické bylinky, třeba po citrónu vonící meduňka. -ag-