Bílá vína
1. Chardonnay
Autor: Thinkstockphotos.com
Tomuto vínu přísluší spíše lehčí styl, např. Chabli a dobré bílé burgundské se dokonale hodí ke grilovaným rybám nebo k hřebenatkám a krevetám.
Výraznější Chardonnay báječně chutnají k pečeným nebo dušeným kuřatům či telecímu masu, zejména s lesními houbami a krémovými omáčkami, nebo k podzimní zelenině, třeba k dýni.
2. Riesling
Suché ryzlinky nejlépe chutnají k jemným pokrmům z plodů moře a k mírně uzeným rybám, jako je losos či treska.
O trochu sladší styl se pak dobře hodí ke kachně, huse a jemně kořeněným jídlům s asijským nádechem.
3. Sauvignon blanc
Ten, který nezrál v dubovém sudu, se hodí ke grilovanému mořskému okounovi, k jarní zelenině, zejména ke chřestu. A skvěle se doplňuje také s kozím sýrem.
ČTĚTE TAKÉ:
- Nákupy do kuchyně: Elegance a domácí atmosféra v jednom
- 3D návrh na přání: Kuchyně v novostavbě
- Co dělat, když dítě nechce jíst maso?
Naopak ten, který zrál v dubovém sudu, ladí k podobným pokrmům jako Chardonnay.
4. Pinot gris
Stejně jako jiná italská vína se Pinot hodí k předkrmům, těstovinám, rizotu a grilovaným rybám.
Plnější Pinot, který často mívá sladký tón, se lépe hodí k mírně kořeněným jídlům s kuřecím a vepřovým masem, zejména jsou-li upraveny v jihoasijském stylu.
5. Gewürztraminer
Toto exoticky vonící bílé víno se uplatní hlavně v kombinaci s kořeněným jídlem, zvláště s thajskými a indickými kari pokrmy. Chutná výborně také ke kachně.
Červená vína
6. Cabernet Sauvignon a Merlot
Autor: Thinkstockphotos.com
K takovémuto vínu podávejte pečené hovězí nebo jehněčí maso, biftek a grilované plátky.
Máte-li starší ročník, musí být omáčka a zelenina lehká – nejlepší je podávat maso jen s vypečenou šťávou.
7. Italská červená vína
Například toskánská červená, Chianti či Barolo, se nejlépe hodí k dušeným hovězím masům, zvěřině a lanýžům.
Chianti vynikne s pečeným jehněčím a telecím masem v italském stylu a s pečenými pokrmy z těstovin, jako jsou například lasagne.
8. Francouzská vína Syrah
Toto víno podávejte ideálně k červenému masu a k pokrmům intenzivnější chuti, s omáčkou připravenou s vínem, nebo k venkovnímu grilu. Značně se hodí i k silně kořeněným jídlům.
9. Španělská červená vína
Španělská červená vína se mění. Typickým příkladem španělských červených vín bývá Gran Reserva s jemnou ovocnou chutí.
Podávejte je k jemně dušeným kořeněným jídlům, zvěřině a ovčím sýrům.
Sladká vína
Nejlepší dezertní vína, např.: Sauternes, se nejlépe hodí k ovocným dortům a koláčům, zejména jablkovým, broskvovým, hruškovým a jahodovým.
Autor: Thinkstockphotos.com
Můžete je podávat ale také k játrovým paštikám a k sýrům s modrou plísní.
Šumivá vína
Nabízejí mnoho kombinací. Hodí se k vejcím a plodům moře, ale také k pokrmům z asijských kuchyní.
Sklenka šampaňského může být také pozoruhodnou tečkou za vynikajícím jídlem, hodí se k narozeninovým i jiným dortům.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com