Pro domácí bar není nutný barový pult. Domácí bar je tedy založen na komunikaci hostitele a hosta a jejich bezprostřední blízkosti. I když barový pult není podmínkou, často je užitečným technickým řešením. Je možno ho využít jako jídelního stolu. Pokud opravdu vidíme nutnost si pořídit barový pult, měli bychom za ním také umět vystupovat. Naše zručnost v přípravě nápojů by měla být na stejné úrovni jako náš bar. Jeli to naše hobby a pokud máme na bar dostatek místa můžeme si ho zařídit. Barovému pultu by neměla scházet 1. pracovní deska 2. expediční nebo servírovací deska 3. úložné prostory pro pracovní nástroje 4. sklenky a suroviny 5. ostatní příslušenství (dřez s odpadem, výrobník ledu, kávovar, barové židličky ) Každá z uvedených věcí má na baru svou důležitou funkci. Pracovní deska slouží k samotné přípravě nápojů, které se podávají pak na expediční desce či na servírovací. Činnost celého baru usnadňuje to ostatní, ale nepodmiňuje. Konec konců bar bez barové židličky není barem. Každá z uvedených věcí má i přísně předepsané rozměry. Výška pracovní desky má mít od podlahy 860 - 900 mm, expediční deska 1150 mm. Pult má být hluboký 600 mm, lze ho upravovat podle potřeby. Expediční deska by měla zasahovat asi 250 mm do prostoru hosta, aby pod ní vznikl prostor na nohy. Barová židlička by měla být vysoká asi 760 mm. Pro bar platí i zásady pro uspořádání jednotlivých věcí. Uprostřed expediční desky působí pěkně volné uspořádání některých pracovních nástrojů ( míchací sklenice ), stojánek s brčky, džbánu s čistou vodou. I pracovní deska má uprostřed některé pracovní pomůcky. Její střed tvoří prkénko na přípravu ozdob ( krájení citrónů ), nad ním se ukládají nože, vlevo od prkénka pak vhodné mít odměrky různého objemu, uložených na odkapávací desce. Pravá strana slouží pro odkládání speciálních pomůcek ( např. různá tvořítka pro přípravu ozdob ), též tam patří zásobník na led. Zásobník ledu zvláště důležitý, bar bez ledu není barem.Pod expediční desku dáváme sklenky, speciální nástroje a ingredience. Pokud však se nám zdá zbytečné mít pravý barový pult,může nám stejně posloužit šikovný tác, servírovací stolek či kredenc. Každý si svůj bar představuje jinak.