Blíží se konec roku a s ním i doba slavnostního stolování. Pokud máme velkou rodinu a hodně příbuzenstva, možná se u nás sejde najednou tolik lidí, že musíme udělat v jídelně nějaké ty přesuny a doplnit nábytek. To může znamenat přinést z půdy několik nepoužívaných židlí, nebo pořídit zbrusu nový stůl s židlemi. Před Vánocemi to sice není právě to, co se obvykle nakupuje, ale proč vlastně ne: právě teď se hodí a určitě je také pořádně využijeme, vždyť je čas hostin a přátelských i rodinných posezení. Štědrovečerní večeře, oběd na Boží hod a i třeba velká silvestrovská oslava – prostě jsme u velkého stolu pospolu více než kdy jindy.

Spočítejme si nejdříve, kolik místa budeme potřebovat k sezení a jaký stůl se nám do kuchyně či jídelny vejde. Nakreslíme si plánek místnosti a v příslušném měřítku do něj budeme dosazovat různé velikosti stolů a židlí, které se nám líbí. Podle toho, zda nám kolem bude zbývat dostatek místa, uvidíme, který jídelní nábytek bude ten pravý a který se nehodí, protože bychom mezi ním a stěnou museli chodit bokem a na židli bychom si nemohli dostatečně odsednout. Musí se nám pohodlně sedět, usedat, vstávat i bezpečně procházet kolem stolu.

Slavnostní stolování pro více osob je navíc většinou uvolněné, děláme si u stolu pohodlí, takže potřebujeme ještě více místa. Pokud je nemáme, cítíme se nepohodlně. Stačí jenom, aby za námi byla ve vzdálenosti půl metru stěna či jiná překážka, a už se nedá ze židle elegantně zvednout. Za každou židlí musíme mít rezervu nejméně 70 cm. A protože židle je hluboká kolem 40 cm a za ní musí být ještě zmíněných 70 cm místa, musí být tedy mezi okrajem stolu a stěnou nejméně 1,10 metru místa, aby se dalo pohodlně sedět a za sedícími osobami ještě procházet a servírovat jim pokrmy. Aby to nebylo tak jednoduché, ani těch 40 cm hloubky židle není vždy fixních – když sedíme velmi pohodlně, klidně se můžeme od stolu odsunout celých 70 cm, a když vstáváme a usedáme, je to ještě o nějakých 5 cm více. Pro zajímavost: ve stísněných podmínkách, když sedíme na židli co nejvíce přisunuti ke stolu, zabírá židle kolem stolu prostor asi 35 centimetrů, to ale sedíme přímo nalepeni na hranu stolu. Židle bez stolovníků jsou pak zasunuté ke stolu tak, že přečnívají asi jenom 10 cm.

Pořídíme-li si židle, které mají prohnuté nohy, bude potřeba počítat ještě s větším prostorem okolo. Není-li kolem nich dostatečně volného prostoru, budeme o ně zakopávat. Chyba není na naší straně, ale tím, že mají židle dozadu prohnuté nohy, elegantně ujíždějící dozadu, případně do stran, vybíhají mimo základnu sedáku, s čímž při chůzi nepočítáme. Nemáme-li tedy jídelní stůl a židle na velmi velkorysém prostoru rozlehlé jídelny, volíme raději nohy židle kolmé. Jinak musíme mít na paměti, že jestliže tedy na pohodlné projití mezi stěnou a židlí potřebujeme 70 cm, musíme je měřit v nejužším místě. V tomto případě budeme brát v potaz nikoliv sedák, ale „rozšiřující se“ nohy u podlahy.

-ag-Foto: Ikea