Stejně jako jiné ovoce dovážené z dalekých krajů, tak i mango se v obchodech často objevuje tvrdé a nezralé. Bohužel, jakmile jednou oloupete nezralý plod, už vám doma nezměkne. Zralost tedy musíme zjistit po hmatu - pod pevnou slupkou byste měli cítit měkkost dužiny; mango bude zelené jen místy a slupku by měly pokrývat drobné hnědé tečky.
Tvrdé a zelené mango necháme doma "dojít" v košíku s ovocem nebo v papírovém sáčku, do kterého přihodíme i jedno jablko. Důležité je, aby ovoce dozrávalo při pokojové teplotě, zásadně ho neukládáme do lednice.
Autor: Shutterstock.com
Když konečně přijde den, kdy si na něm můžeme pochutnat, nožem nebo škrabkou odstraníme slupku, která je sice jedlá, ale bývá napuštěna chemikáliemi. Dužinu krájíme na plátky až k pecce a co nejdříve zkonzumujeme. Mango se jí nejčastěji jen tak syrové, ale můžete ho přidat i do domácího čatní nebo do zeleninového salátu.
Salát s krevetami, cherry rajčátky a mangem, zakapaný citrónovou šťávouAutor: Shutterstock.com
Průměrně velký plod dodá dospělému člověku až 138 % doporučené denní dávky vitaminu C a asi 33 % DDD vitaminu E. Obsahuje také notné množství betakarotenu, ze kterého tělo vyrábí vitamin A. Zároveň jde o silný antioxidant, jenž zvláčňuje pokožku a chrání ji před UV zářením a předčasným stárnutím. Přítomný vitamin B6 má pozitivní vliv pro změnu na psychiku. Zlepšuje soustředěnost, zmírňuje nervozitu a pomůže vám v boji s nespavostí.
Čtěte také
Díky zvýšenému obsahu draslíku mango dále pomáhá regulovat krevní tlak a dopřát si ho mohou i diabetici, ačkoli chutná sladce. Novodobé studie ukázaly, že konzumace manga pomáhá předcházet komplikacím spojeným s cukrovkou a snižuje hladinu glukózy v krvi. O tom, jak často a v jakou denní dobu si toto chutné ovoce dopřávat, se však raději poraďte se svým lékařem.