Marmolit se běžně používá jako fasádní dekorativní omítka. Jednoduše si ho můžete představit jako vrstvu drobných kamínků, které mohou být jednobarevné nebo ve vícebarevné kombinaci. Používá se většinou na spodních částech domu, tzv. soklech. Můžete jej ale využít i na chalupě či doma v interiéru.

Marmolit se vyrábí z drceného přírodního mramoru, takže vzhledově připomíná kámen. My se ale zaměříme na jeho použití v interiéru. Pokud jej dobře zkombinujete s ostatním vybavením, dokáže vám vykouzlit skutečně nevšední domácnost.

Jak využít marmolit v interiéru

Marmolit se v poslední době začíná hodně používat za kuchyňskou linkou, kde nahrazuje stěrky, kuchyňské panely a obklady. Hlavní výhodou je jeho praktičnost. Vzpomeňte si, jak moc je zeď namáhána při vaření – stříkající olej, omáčky, mastný prach a jiné nečistoty. Je velmi snadno omyvatelný a nemusíte se bát usazenin z neodstranitelných nečistot, tak jako v případě klasických nátěrů.

Své využití marmolit najde ale také v koupelně. Je to první místo, kam každé ráno zamíříme, měla by proto být nejen praktická, ale zároveň byste se v ní měli cítit dobře. Dekorativní omítka v koupelně musí být odolná vůči vlhkosti a plísni, což marmolit dokonale splňuje.

Barvu marmolitu vybírejte podle toho, aby se vám hodila k výbavě interiéru. Existuje více jak 50 barevných variant a k tomu dvě hrubosti zrna (jemnozrnné a střednězrnné).

Zdroj: ireceptar.cz, biano.cz