Čtenářka Katka H. z Karlovarska se ptá: „Nedávno jsem na relaxačním víkendu absolvovala zábal rukou s marockým jílem a měla jsem pocit, že mě pak méně bolí klouby palců (mám artrózu). Je možné, že tento jíl pomáhá také při kloubních bolestech?"

V dávné minulosti se různé jíly běžně používaly i jako prostředek očisty, a dnes se k nim vrací ti, kteří chtějí dát přednost přírodním alternativám konvenčních mycích prostředků. Nicméně marocký jíl nabízí také mnoho látek, které organismu svědčí.

Marocký jíl obsahuje prospěšné minerály jako vápník, fosfor, sodík a mangan železitý. Kromě čistě kosmetických efektů, mezi něž patří odstraňování pigmentových skvrn, omlazení pokožky, eliminace toxinů, stimulace tvorby kolagenu a jeho účinek na celulitidu, má také schopnost léčit. Pomáhá při kožních potížích jako například akné, ekzémy nebo lupénka. Současně však dokáže uvolnit namožené svaly a ulevuje právě při bolestech kloubů. Je zde ale důležitá synergie působení jílu a vyšší teploty, asi 40 °C, aby se klouby prohřály,“ vysvětluje Ilona Jančaříková, vedoucí Spa & Wellness hotelu Alexandria společnosti Lázně Luhačovice, a. s.

Marocký lávový jíl (rhassoul/ghassoul) se prodává v podobě mletého prášku, bez chemických úprav. Smícháním s vodou vznikne bahno, které se nanáší na tělo, obličej či i vlasy. Kdybyste ho také chtěli zkusit na klouby, v domácích podmínkách poslouží jako lokální zahřívací složka třeba i termolahev, kdežto ve wellness centrech se můžou účinky tohoto jílu spojit s parní lázní. Po každé aplikaci (nejen) marockého jílu je třeba pokožku dobře promazat.

zdroj: prozdravi.cz, denik.cz