Marokánky pocházejí z „arabského světa“ – nemají však původ na Arabském poloostrově, nýbrž na severu Afriky. Právě sem se přesunuli Arabové v průběhu expanze svého původního domova. Díky dlouhodobému kontaktu s Evropou a dalšími kouty světa se marokánky rozšířily do všech světových kuchyní. A právě u nás je považujeme za vánoční cukroví.

Co marokánky obsahují?

Ačkoliv marokánky nejsou v České republice oblíbené tolik jako třeba vanilkové rohlíčky, mají něco do sebe – nejen že skvěle chutnají, ale také jsou velmi rychle hotové. Poměrně zdravé složení je pak jen třešničkou na dortu.

Marokánky se vyrábějí z nejrůznějších surovin – původně se jednalo o datle, med, ořechy, vanilku a kakao. V arabském světě se přidával i hašiš. Ano, čtete správně. V jiných recepturách se pracuje s mandlemi, kokosem, rozinkami, pomerančovou kůrou, ale i s čokoládou. A který recept je náš nejoblíbenější?

Recept na marokánky

Budete potřebovat:

125 ml mléka, 4 PL moučkového cukru, 20 g másla, 10 g hladké mouky, 1 ČL vanilkového extraktu, 80 g kandované pomerančové kůry, 80 g kandovaných třešní, 160 g loupaných mandlí, čokoládu.

Postup:

1. Pomerančovou kůru nakrájejte na nudličky, třešně na kostičky a mandle opět na nudličky.

2. V malém hrnci rozmíchejte mléko, cukr, máslo a mouku. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte mandle, kandované ovoce a vanilkový extrakt.

3. Předehřejte si troubu na 170 °C.

4. Na plech vyložený pečicím papírem začněte tvořit malé hromádky ze směsi. Ty opatrně vytvarujte do placiček a počte je asi 10 minut. Poté nechte vychladnout.

5. Nakonec rozehřejte čokoládu a jednu stranu marokánek jí potřete.

6. Vše nechte vychladnout.

Zdroj: apetitonline.cz, rohlik.cz, jimeto.cz