S máslovou dýní není moc práce. Můžete ji rozkrájet na osminky, povařit ve vodě či v páře doměkka a podávat jako doplněk k bramborové kaši nebo rýži. Její nasládlá chuť nepotřebuje nijak dochucovat, stačí ji například polít rozpuštěným máslem a posypat bylinkami. Někdo přidá i česnek. Máslová dýně se ovšem hodí i k zapékání; plnit se dá například směsí z orestovaných paprik a žampionů, mletým masem, slaninou a různými druhy sýra. Měkkou, uvařenou dužinu můžeme přidat také do těsta na muffiny.

Lívance z máslové dýně

Suroviny: 1 máslová dýně, 3 vejce, 1 dcl mléka, hl. mouka, olej, cukr se skořicí na posypání

Postup: Dýni rozkrájíme na osm dílů a uvaříme ve vodě nebo v páře doměkka. Po vychladnutí odkrojíme dužinu od slupky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme vejce a mléko a rozšleháme. Postupně přisypáváme mouku, až je těsto husté a neteče. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a s pomocí naběračky tvoříme menší lívance, které opečeme z obou stran. Ještě horké sypeme skořicovým cukrem.

Krémová polévka z máslové dýně

Suroviny: 1 máslová dýně, 1 cibule, 4 stroužky česneku, červená paprika, chilli koření, kousek čerstvého zázvoru, kelímek smetany ke šlehání, oříšek másla, mouka na zaprášení, pepř, sůl

Postup: Dýni rozkrojíme napůl a necháme v troubě trochu změknout. Poté ji zbavíme slupky i semínek a dužinu nakrájíme na kostky. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, posypeme ji červenou paprikou, chilli kořením a nastrouhaným zázvorem a krátce orestujeme. Poprášíme moukou, promícháme a přidáme kostky dýně. Zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby byla dýně ponořená, a vaříme doměkka. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, pepř a sůl. Rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme smetanou. Před podáváním prohřejeme.

Máslová dýně dodá našemu tělu řadu prospěšných vitaminů a minerálů, zvláště draslíku, železa, zinku, vitaminu E a betakarotenu. Bohatá je rovněž na nenasycené mastné kyseliny a vlákninu, a protože 90 % jejího objemu tvoří voda, je lehce stravitelná a podporuje hubnutí.

Tento druh dýně má navíc výhodu v tom, že se ve spíži hned tak nezkazí; pokud ji budete skladovat při teplotě okolo 10 °C, vydrží vám až do příštího jara.