Suroviny:

250 g roštěnce8 velkých žampionů8 koktejlových párečků8 plátků prorostlé slaniny8 lžic oleje4 malá tvrdá rajčata1 zelený paprikový lusk1 stroužek česneku 1/2 lžičky soli1/2 lžičky pepře1/2 sladké papriky1/2 lžičky worcesterské omáčkyRajský sos:150 g krémové smetany100 g rajského protlaku50 g cibule na kostičky1/2 hrníčku nakrájené pažitky1/8 l kečupupepřpaprika

Návod:

Maso nakrájíme na kostky, žampiony umyjeme a osušíme. Rajčata rozpůlíme. Paprikové lusky, zbavené jádřince nakrájíme na čtvrtky. Vše střídavě s koktejlovými párečky a slaninou napícháme na namaštěné jehly. Do oleje zamícháme prolisovaný stroužek česneku a koření. Marinádou potřeme jednotlivé části špízu a necháme alespoň 20 minut odležet. Mezitím si připravíme z uvedených přísad rajský sos, ochutíme solí a pepřem. Špízy lze připravit na hliníkové pánvi nebo na roštu. Často je obracíme.