Jestli jste si právě vybavili film Adéla ještě nevečeřela, pak jste se nemýlili. Ale nemusíte se bát obrovské rostliny, co slupne vašeho mazlíčka. Mezi masožravými rostlinami totiž převažují malé druhy, které ladí s každým interiérem. Mnoho z nich je navíc odolnějších než běžné pokojovky, proto s jejich pěstováním může bez obav začít i úplný začátečník. Většina masožravých rostlin žije v přírodě na stále vlhkých a slunných místech. Pokud jim i doma zajistíte dostatek světla a stále vlhký substrát, máte vyhráno.

Jak na pěstování

Masožravé rostliny, jak už jejich způsob obživy napovídá, neměly štěstí na půdu bohatou na živiny. Z toho důvodu je pro ně ideální zeminou jejich rodná rašelina. Smíchat ji můžete s perlitem nebo křemičitým pískem v poměru 2:1. Důležité je, abyste substrát udržovali neustále vlhký. Jestliže se o rostlinu dobře a pravidelně staráte a neobjevíte u ní plíseň, bude vám stačit, pokud ji přesadíte jednou za 2-3 roky.

Nezapomeňte rosit

Voda, kterou budete masožravky zalévat, by měla být měkká. Nejlepší je voda z přírodního zdroje, například z rybníku, nachytané dešťové kapky, nebo voda destilovaná, která neobsahuje půdu znehodnocující minerální látky. Vodu z kohoutku můžete rovněž a bez obav použít, jen je potřeba nechat ji alespoň jeden den odstát. Ideálního stavu docílíte, když budete v misce pod rostlinou stále udržovat 0,5 cm až 1 cm vody. Pokud na delší dobu jedete pryč, nechte ji ve vodě klidně stát. A vždy zalévejte raději do misky. Důležité je i rosení květin, za to vám budou vděčné. Ideální je rosit denně, minimálně dvakrát týdně.

Světlo je důležité

Pro dobrý růst masožravých rostlin je velmi důležité světlo, většina druhů snáší dobře dokonce i přímé slunce. Umístěte je tedy na světlé místo, ideálně na jihu nebo na západě, kde není průvan, který masožravky opravdu nemají rády.

V zimě odpočívají

Na zazimování jsou ideální zasklené balkony nebo zimní zahrady, kde rostliny musíte udržovat při teplotách kolem 5-15 °C. Při těchto teplotách masožravky téměř nerostou a nevadí jim tedy ani zimní nedostatek světla. Neměly by však stát stále ve vodě, přemokřené rostliny mohou v zimě snadno zahnívat, substrát proto udržujte pouze stále mírně vlhký.

Co dnes bude k večeři?

Hmyzí kořist je pro masožravku pouze doplněk stravy, který podporuje vitalitu, krásu a kvetení. Rostliny ale vydrží i bez ní. V létě si samy dostatek hmyzu chytí, někdy jim můžete přilepšit sami. Chybou je ale zaplnit všechny pasti, to může rostlině spíše ublížit! Jeden kus přiměřeně velkého hmyzu za týden i čtrnáct dní bohatě stačí.

Možností je na výběr

A které si vybrat? Mezi nejméně náročné druhy patří rosnatky a tučnice, a také špirlice nebo mucholapka podivná, která vyniká kromě květů zajímavými sklápěcími listy. Ty se začnou pohybovat jen tehdy, když si na ně sedne moucha. Oblíbené jsou i tropické láčkovky, které ale už mají své nároky na pěstování. Vyžadují celoročně teploty kolem 20-28 °C a denně rosit, při nižší vlhkosti netvoří pasti. Pro jejich pěstování je ideální větší zakryté akvárium umístěné na dostatečně světlém místě, ne však na přímém slunci. Dobře se jim daří i při čistě umělém osvětlení.