Prší a prší. Tak jak byl slunečný červenec, je teď uplakaný srpen a podzim bude zdá se také sychravý. Máte tedy dobré okapy? Že je tato otázka zbytečná? Možná ano, ale výběr okapových systémů různých výrobců a materiálů je obrovský. Je tedy potřeba dobře zvolit, aby okap sloužil dlouhá léta tak, jak má, a nebyl spíše pro zlost. Základní požadavky na okapový systém jsou: pevnost a bezúdržbovost. Splňuje to váš okap, nebo ho musíte rok co rok natírat či jinak obstarávat? Pokud je vaše odpověď kladná, pak zrovna dobrý okap nemáte a bylo by namístě zauvažovat o lepším – opravdu bezúdržbovém, pevném, barevně stálém a pokud možno i cenově přijatelném… Bezúdržbovost okapového systému Obrovskou výhodu mají materiály nepodléhající korozi, tedy plechy s povrchovou úpravou (ocel + zinek + barevná povrchová úprava), případně plastové okapy. Co se týče životnosti, hůře na tom nejsou ani titanzinek, měď a hliníkový plech, u nichž se časem vytvoří na povrchu patina, která materiál chrání, ale nepříjemným následkem je barevná nestálost (měď zezelená, hliník ztratí lesk a titanzinek ztmavne). U měděných okapů hrozí ještě jedno riziko – loupež, často z domu zmizí dříve, než stačí změnit barvu, a dokupovat stále nové, není zrovna levná záležitost. Pevnost okapového systému Pevnost je podstatná především v oblastech se značnými sněhovými srážkami. Do míst s vyšším výskytem sněhu se tedy spíše hodí okapy z pozinkovaného, titanzinkového nebo měděného plechu, u kterých se spojují jednotlivé prvky pájením a nýtováním. Opravdu dobré jsou pak ty okapy, které využívají stavebnicový systém spojek, čímž řeší problém dilatace a zároveň lze okapový systém na zimu demontovat. V oblasti s většími sněhovými srážkami je rovněž nezbytně nutné dobře vyřešit systém sněhových zábran, zvláště pak u krytin s hladkým povrchem a u nedostatečně zateplených střech, na kterých vznikají ledové kry. K dalším rizikovým oblastem patří místa s velkým výkyvem teplot. Také zde, a především zde, se výborně uplatňují nepájené pozinkované systémy s povrchovou úpravou. Díky spojkám umožňujícím teplotní dilataci, nemá tepelná roztažnost na celý systém a jeho funkčnost větší vliv. Ceny okapových systémů Cena hraje téměř vždy hlavní roli při rozhodování nad výběrem. Zde je však nutno uvažovat nejen nad cenou systému jako takového, ale také nad životností a způsobem údržby.

Absolutně nejlevnějším systémem jsou žlaby a svody z obyčejného pozinkovaného plechu. Tento okap je nutné natírat, a tím vzniká pravděpodobnost rychlé koroze. Jejich použití se vyplatí jen v krátkodobém horizontu, například na dočasných stavbách nebo u střech s předpokládanou krátkou životností. V případě, že bychom uvažovali o tomto materiálu a počítali s tím, že ho budeme natírat, určitě se vyplatí zamyslet se nad systémem s bezúdržbovou ochrannou vrstvou, u kterého jsou zároveň zachovány všechny jeho výhody. Pokud totiž započítáváme barvu a práci, vyjde nakonec systém, který již barevnou povrchovou úpravu má, ve srovnání s natíraným cenově srovnatelný nebo dokonce levnější.

Ceny různých systémů jsou závislé na složitosti střechy a na tom, kolik pomocných prvků, jako žlabové rohy, kouty, čela, kotlíky apod., na střeše je. (Například okapy Lindab jsou díky svým vlastnostem a životnosti, která je 40 – 60 let, nejčastěji srovnávány s mědí a titanzinkem. Donedávna byla podobná i jejich cena. Od května firma Lindab trvale snížila ceny žlabů o rozměru 125, 150 i 190 mm. Můžete je nyní pořídit od 145 Kč/bm, což je řádově polovina ceny mědi.)

Na co si při nákupu dát pozor • praskliny, škrábance • ceny – rozdíly v jednotlivých obchodech • nákupy dělat u specializovaných prodejců – lepší péče o zboží, informace, příznivější ceny • chtít vždy kompletní systém (aby obsahoval vše, co je potřeba) • výběr barev

-td-Foto: Lindab