Pocit neustálého chladu v končetinách není nic příjemného. Čas od času to ale může potkat každého z nás. Pokud nejde o trvalý stav, tak nezoufejte, zlepšením stravy či zvýšením aktivního pohybu můžete tyto problémy poměrně rychle překonat.

Navštivte lékaře

Než se pustíme do jednotlivých tipů, je důležité připomenout, že pokud pocity chladu máte dlouhodobě, není radno je podceňovat. Naopak, v takový moment vyhledejte lékařskou pomoc. Příčinou chladu totiž může být celá řada onemocnění, jako je syndrom neklidných nohou, syndrom chronické únavy, anémie, hypotermie nebo poškození nervů. V takovém případě se vyléčení neobejde bez odborné pomoci.

Jaké nemoci s tím můžou být spojené a jak se přírodně chránit, najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Hýbejte se

Pokud nejde o nemoc, může být příčinou nedostatečné prokrvení končetin. V tomto případě je tak nutné krevní oběh rozhýbat. Toho můžete docílit jednak zvýšením fyzické aktivity, jako jsou procházky nebo nějaký sport. Prokrvovat končetiny lze ale i v klidovém režimu, kdy můžete s prsty hýbat a rozhýbávat je.

Dbejte více na stravu

Obnovit teplo v chodidlech a dlaních lze i jinými způsoby. Někomu může pomoci masáž teplým olejem. Stimulací končetin totiž zvýšíte přísun kyslíku a průtok krve. Použít můžete jak olivový, tak sezamový nebo kokosový. Pokud do oleje přidáte prohřívací koření jako kajenský pepř, zvýšíte účinek.

Tělo a končetiny lze prohřát také potravinami, jako je zázvor, chilli, kurkuma nebo skořice. Pomoci však může i obyčejný teplý čaj s medem nebo horká polévka. Pocit chladu může být také způsoben nedostatečným příjmem železa. Můžete tak zvážit zvýšení konzumace potravin, jako jsou olivy, sója, špenát, sušené ovoce, tofu, luštěniny nebo brokolice.

Věnujte chvilku sobě

Pokud se vám nechce do více pohybu nebo změny stravy, můžete si zkusit připravit horkou lázeň. Do lavoru či kýble s horkou vodou přidejte šálek epsomské soli. Ta přinese tělu hořčík. Ve vodě zůstaňte, dokud nezchladne.

Zdroje: benu.cz, zenysro.cz