Tohle je zatím jen návrh přestavby skladu na Barkly street v australském Melbourne. Stavba právě probíhá a do konce roku by mělo být vše hotovo. Majitel skladu chtěl starý sklad přestavět a vytvořit zde velký dům s více bytovými jednotkami. Na projektu nakonec pracovaly dva ateliéry: Breathe Architecture a Dreamer. Ty vytvořily koncept domu, který nabídne prostor pro 11 bytových jednotek na ploše 900 m². Koncept ale nevznikl jen tak. Architekti provedli rozsáhlý průzkum, jak by lidé chtěli bydlet, v čem, čemu dávají přednost, co naopak je jim jedno.

Továrna-sklad-bydlení

Původně v objektu bývala textilní továrna a pak se zde skladovaly cihly. Objekt byl už ve špatném stavu, ale regulativy místní samosprávy říkaly, že by měly být zachovány co největší původní části. Ovšem to jde jen velmi těžko, když je to budova stará, nevyužívaná pro bydlení. Nedostatek světla a větrání a technický stav tak znemožňovaly využití střední části objektu. Po dohodě se samosprávou tak vznikla budova, která zahrnuje původní fasády a některé vnitřní části, jako je průchod do objektu, vetknuta je však moderní vestavba.

Investor navíc požadoval, aby dům měl co nejmenší ekologickou stopu. A tak se architekti snažili o důsledné využití recyklátů, nepoužívání materiálů a komponent se škodlivými prvky, využití přirozeného světla a tepla pro solární zisky a také nakonec střechu osadili solárními panely o celkovém výkonu 30 kW. Elektřina se využívá v domě, a to i proto, že je zde centrální vytápěcí soustava.

Průchody

Zajímavý je koncept vchodu, kdy přístup do bytových jednotek je z prostředka stavby. Kdyby totiž byla stavba celistvá, uprostřed by byla tma. Dům je tak rozdělen na dvě části s průlomem uprostřed. Z ulice Barkly street se vchází do tohoto prostoru dlouhým průchodem a pak se jednotliví majitelé bytů rozejdou ke svým jednotkám. Centrální část bude intenzivně osázena rostlinami, stejně jako malá atria a světlíky, které přivádějí světlo do bytů tak, aby bylo potřeba co nejméně svítit. Zeleň v nich pak vytvoří příjemnou atmosféru, i když jde o bytový dům a výhled z okna je vlastně na zeď.

Interiéry jsou velmi moderní. Jde vyloženě o učebnici minimalismu. Kombinují se zde jen jemné odstíny šedi a dřeva, které doplňují bílé stěny. Architekti vytvořili pro dům i několik originálních prvků, jako jsou svítidla v interiérech, lavičky nebo osvětlení společných prostor.


- Autor: Breathe Architecture a Dreamer

- Dokončení: konec roku 2021

- Zdroj: BowerBird