Někteří lidé mají dojem, že chladničky na několik lahví vína postačí. Není to pravda. Chladničku přece často otevíráte, proto nemůže nabídnout stálou teplotu, vlhkost, tmu ani prostředí bez vibrací jako specializovaná vinotéka.

Počet zón a objem

Zóna rovná se část, v níž se dá regulovat teplota, samozřejmě v určitém rozpětí. Jednozónová vinotéka je vhodná pro ty, kteří mají rádi hlavně jeden druh vína. Dvouzónovou užijí milovníci bílého i červeného a třízónová disponuje ještě další částí vhodnou třeba pro archivaci vín, nebo pro šampaňské. Pro fajnšmekry se nabízejí vinotéky, které mají dokonce více než tři zóny. Kromě teploty je zásadní stabilní vlhkost, a i tu vinotéka dokáže zajistit. Velikost se zpravidla uvádí podle počtu lahví, od malých vinoték třeba pro 8-12 vín, středních pro 24 či 48 lahví a opravdu velkých, tam už se vejde třeba stovka (nebo dokonce více lahví).

Co má stejné s chladničkou

Dříve se vinotéky dělily podle způsobu chlazení na termoelektrické a kompresorové, aktuálně se trh více orientuje na kompresorové. Hodně pomůže také antivibrační systém uložení kompresoru. Navíc kompresorové vinotéky „nežerou“ tolik energie. Přesto mezi jednotlivými spotřebiči najdete rozdíly, zjistěte si, do jaké energetické třídy patří.
Důležitá poznámka: od března letošního roku došlo ke změně ve značení energetických štítků, vinotéky se dělí do tříd A až G, přičemž A rovná se energeticky nejúspornější. „Modely aktuálně dostupné na trhu se převážně pohybují v energetických třídách E, F a G. Neznamená to však, že by jejich spotřeba byla nyní horší, ale mění se způsob měření a dále hranice pro dosažení konkrétních tříd,“ upřesňuje Martina Křižáková ze společnosti Candy Hoover ČR. A dodává, že proto v kategorii vinoték zatím neexistují modely v nejvyšší třídě A, která byla ponechaná jako volná pro budoucí inovace a technologicky ještě vyspělejší a úspornější modely.

Ještě si pohlídejte

Vína se ukládají do polic tak, aby korkový špunt nevysychal a do lahví se nedostal vzduch. Některé domácí vinotéky nabízejí také uchování otevřených lahví „na stojáka“ za optimálních skladovacích podmínek. Skleněná dvířka jsou běžná, abyste měli přehled, co ve vinotéce máte, a zbytečně je neotevírali. Sklo musí být opatřené ochranou před působením slunečních paprsků. Stejně tak se dbá na použití vnitřního LED osvětlení, je dostatečně funkční a netvoří téměř žádné teplo, což je pro víno žádoucí. Chce prostě stabilní podmínky.

Něco navíc

Některé moderní vinotéky se dají ovládat na dálku prostřednictvím aplikace, pak třeba z kanceláře nebo odjinud můžete upravit nastavení teploty či světla nebo si zkontrolovat, jestli není čas doplnit zásoby. Díky aplikaci také máte přehled o jednotlivých lahvích. Nebo zkuste i jiné aplikace, které jsou určené pro milovníky vína bez ohledu na to, jakou vinotéku si koupí. Například Vivino slibuje dobrý přehled už jen po naskenování (vyfotografování) etikety daného vína, abyste se o něm dozvěděli co nejvíce (dobrý tip, když se rozhodujete v obchodě).

Rada na závěr: Vinotéky stejně jako ledničky nestavte ke zdroji tepla, tudíž ani k varnému centru.