Tyto projekty dobře charakterizují aktuální situaci v oblasti loftového bydlení. První je na Palmovce a druhý kousek za Prahou.

V centru dění

Na Palmovce se loftový soubor kolaudoval před dvěma lety a tehdy šlo o jeden z největších loftových projektů na našem území. Celkem zde vzniklo 206 bytů na 11.700 metrech čtverečních čisté bytové plochy. Autory architektonického konceptu byli Jakub Masák a Pavel Prouza a jejich Bytový dům Lofty Palmovka vzbudil zasloužilou pozornost. Projekt řešil přestavbu továrního areálu (původně továrna na klobouky firmy Weider, budovaná postupně od konce 19. století), již nevyužívaného, na bytový dům s převážně malometrážními byty se záměrem nahradit industriální funkci městského prostoru funkcí bytovou. V daném prostředí dnes vhodnější. Byla tím odstartována revitalizace Palmovky, problematické městské čtvrti.

Konverze rozsáhlého areálu továrny si vyžádala odstranění některých podružných původních objektů a pohledových bariér, a protože objekt nebyl památkově chráněn, měli architekti volnější ruku v celém projektu. Jejich cílem bylo žádoucí kompoziční uvolnění v rámci řešeného areálu i z hlediska širších vztahů. „Architektonické řešení bytového domu přiznává industriální identitu areálu. Industriální charakter byl při návrhu chápán jako přednost. Charakter fasád hlavních objektů byl pro svoji architektonickou kvalitu ctěn a ponechán bez výrazných zásahů. Dominantou zůstal mohutný tovární komín,“ říkají autoři Jakub Masák a Pavel Prouza. Nástavba je logickou snahou o přiměřené využití potenciálu původní hmoty.

Do města coby kamenem dohodil Když poodjedeme kousek za Prahu, najdeme v obci Škvorec bývalý pivovar. Ideální pro lofty, dalo by se zvolat. Asi nějak podobně zvolal architekt italského původu Alberto di Stefano, který se v Praze již řadu let lofty zabývá. A šel do toho. Dodejme: nebyl to jeho první projekt. Bytový projekt nazval U Zámeckého rybníka a de facto jde o rekonstrukci starého pivovaru v obci Škvorec u Úvalů. Projekt bude mít 55 nových bytů různých velikostí, od garsoniér až po tří a čtyřpokojové mezonety pro větší rodiny. Jak vypadá tento loft? „Velké skleněné a dřevěné francouzské dveře, vikýře a okna přímo spojují každý byt (ať velký či malý) s venkem. Mnoho bytů má svůj soukromý venkovní prostor, ať už zahradu, střešní zahradu nebo balkon, kde je možné si za hezkého počasí užívat čistý vzduch, povečeřet nebo se opalovat. Většina bytů má úžasný výhled buď na rybníček a park, který je vedle a je plný staletých stromů, nebo na starý zámeček s malebným mostem a věžičkou,“ říká o pivovaru Alberto di Stefano.

Tento pivovar přestavovaný na loftové bydlení kousek za Prahou se nachází naproti renesančnímu zámečku a většímu baroknímu zámku a vedle soukromého parku s rybníkem. Pivovar byl postaven a rozšiřován po několik generací již od 19. století. To je právě to, co charakterizuje lofty: genius loci. „Atmosféra místa, kde se zdá, že se zastavil čas,“ říká Alberto di Stefano. A navíc pár minut od města. Takže jak se ukazuje, i z pivovaru může být příjemné a atypické loftové bydlení. -var- Foto: archiv společnosti Itaka Reality, Masák & partner