Jako jedna z nejtypičtějších bylinek na vysoký cholesterol je rozrazil. Hned za ním je pak pýr, pampeliška, čekanka, ale také řepík, smil, artyčok nebo ostropestřec. Velmi užitečné jsou ale i další bylinky, většinu z nich si můžete natrhat venku v přírodě a udělat si z nich třeba čaj.

Všudypřítomná kopřiva nebo zemědým lékařský

Kopřiva podporuje tvorbu krve a pomáhá při detoxikaci organismu. Když si uděláte po dobu tří týdnů dvakrát denně čaj z kopřivy, pocítíte rozdíl. Čaj neslaďte a pijte ho co nejteplejší.

Zemědým, stejně jako kopřiva, čistí krev a podílí se na udržování správného krevního tlaku. Navíc vám pomůže se zažíváním.

Čekanka, kotvičník a přeslička

Čekanka pomáhá omezovat tuky v těle a k celkovému snížení hladiny cholesterolu. Je také skvělou prevencí proti rakovině tlustého střeva a zamezuje i ukládání těžkých kovů v těle. Čekanka je vhodná k zapékání, jako příloha nebo čaj.

Z kotvičníku si také připravte čaj. Zalejete 3 čajové lžičky horkou vodou a vaříte asi 30 minut. Poté sceďte a popíjejte. Ale pozor, čaj má sice blahodárné účinky, ale v žádném případě není vhodný pro těhotné ženy a děti!

Pokud se chystáte na přesličku, stačí vám jedna čajová lžička, kterou zalijete vroucí vodou a louhujete aspoň 15 minut. Čaj si dávejte jen jednou denně po dobu maximálně pěti dnů. Pak dejte pár dní tělu pauzu.

Zdroj: alfafit.cz, ceskatelevize.cz, lekarna.cz