Hebké, elegantní, praktické, sametové – těmito přídavnými jmény lze specifikovat kuchyně s matnou povrchovou úpravou. Při výběru se ale zaměřte na kvalitu provedení. Pamatujte si, že není mat jako mat.

Relativně levné jsou kuchyňské skříňky opatřené pouze matnou fólií. Bohužel se na fóliovaném povrchu snadno tvoří skvrny od potravin nebo nápojů. K odstranění nečistot, které však nesmíte nechat na nábytku zaschnout, vám naštěstí postačí voda s kapkou běžného úklidového (neabrazivního) prostředku. Mnohem lepší volbou jsou akrylátové povrchy se speciální úpravou, na níž nezůstávají skvrny či otisky prstů, nebo matná lakovaná dvířka, na kterých se navíc neusazuje ani prach.

Pro současná matná kuchyňská dvířka můžete zcela bez obav využít i bezúchytkové provedení, kdy stačí do dvířek zatlačit prsty a skříňka se otevře. V případě lesklých dvířek byste na nich s tímto systémem otevíráním neustále zanechávali nežádoucí otisky. To se s moderními matnými materiály nestane.

Skvělé jsou také designové možnosti matných kuchyní. Každý barevný odstín působí v matném provedení jemnějším dojmem než ten ve vysokém lesku a vypadá vždy stejně, bez ohledu na to, zda svítí sluníčko, nebo je zataženo. Matný povrch totiž neodráží světlo, takže vás neruší žádné odlesky a nežádoucí hry barev. Kromě tradiční matné bílé či béžového odstínu můžete zvolit výraznější odstíny, například odvážnou žlutou, klidnou zelenou či elegantní modrou.

Zdroj: living.cz, homeincube.cz