S klasickým olejem nešlápnete vedle. Tady jde spíš o to, jak pilu na mazání připravíte. Doporučujeme po každém použití pilu řádně vyčistit. Ideálně ji profoukněte kompresorem, ať nikde nezůstanou zapomenuté piliny. Jinak může dojít k jejich zaschnutí v místech, kudy teče olej. A taková situace může skončit klidně spálením řetězu.

Pozor na biooleje?

Možná jste už i vy postřehli varování před biologicky odbouratelnými oleji. Nedá se ale říct, že by tyto oleje byly vždy špatné. Ba naopak. Najdou se i uživatelé, pro které je biologický olej nezbytností.

Záleží na tom, jak často pilu používáte a také s jakým účelem. Pokud patříte mezi denní uživatele, určitě biologický olej oceníte. Takový olej totiž neznečišťuje podzemní vody a je mnohem šetrnější k přírodě.

Pokud ale pilu použijete jen občas, volte spíše olej klasický. Biologicky odbouratelný olej totiž rychle tuhne a při delším odstavení vám může poničit olejové čerpadlo. I takové věci se ale dají řešit. Pokud je vám stále více sympatický tento druh oleje, doporučujeme po delší odstávce tento olej raději vypustit a nahradit ho olejem motorovým. Ten po krátké chvíli kanálky pročistí a vy můžete opět do pily vrátit olej biologický.

A co olej stolní?

Možná vás napadlo, že olej jako olej. Není to tak! Klasický kuchyňský olej je spíše lepidlo, které vám pilu stoprocentně zničí. Také se takový olej snadno a za poměrně nízkých teplot přepaluje. Toto by nebyla správná úspora peněz.