Většina zvířat bohužel produkuje určitou míru alergenů. Srst, sliny, pot a hlavně jejich prach, který se drží v srsti, způsobují alergické reakce. Naštěstí jsou plemena, u nichž je riziko alergické reakce jen velmi nízké nebo dokonce žádné. Dnes vám představíme ty, které můžete mít doma beze strachu.

Rybičky, nebo želva?

Kdo má rád vodní svět a uklidňuje ho pohled do akvária, je dobrou volbou mít doma rybičky. Ty ale zejména malé děti jen málo ocení, protože si je nemohou pohladit. Místo rybek si tak můžete pořídit želvu. Ta může v pěkně zařízeném akváriu působit velmi exoticky a není problém ji vzít do ruky a trochu si s ní pohrát. Malé děti mohou třeba želvu krmit, což je bude určitě bavit.

Tak trochu jiný pejsek

Toužíte po pejskovi? Pak zvolte mexického naháče nebo čínského chocholatého psa, kteří v podstatě nemají žádnou srst. Udělají spoustu radosti, protože jsou hraví. Jen péče o ně je trochu náročnější. Tím, že jim chybí srst, je třeba je v létě chránit před sluncem a v zimě na procházky pořádně obléknout, aby neprokřehli.

Kdekoho možná překvapí, že bezpečným pejskem pro alergiky je i yorkshire. Ten sice má dlouhé chlupy, ale ty svou strukturou připomínají spíš lidský vlas. Výhodou je, že skoro nelínají, takže jejich chlupy nevíří ve vzduchu, a nemohou tak způsobit alergickou reakci.

Je libo kočku?

Ani milovníci koček se nemusí svého snu vzdát. Ideálními plemeny jsou bezsrsté druhy Sphynx nebo Peterbald. Na první pohled díky své „nahotě“ vypadají trochu zvláštně, ale jsou velmi hravé a oddané společnice, co milují děti a budou je následovat na každém kroku. Dalším plemenem jsou bengálské kočky, jejichž srst skoro nelíná, a jsou proto bezpečné.

Nakonec jsou tu ještě kočičky se zvláštními jmény Devon Rex a Cornish Rex. Ty jsou na první pohled nápadné velmi krátkými a jemnými chlupy. O ně ale musíte víc pečovat a čas od času je pořádně vykoupat (bude to boj), abyste je zbavily alergenů, co se usazují na kůži.

Co takhle činčilu?

Jestliže dáváte přednost zvířatům s chloupky, zkuste chovat činčilu. Činčily nelínají a nemají skoro žádné mazové ani potní žlázy, takže nehrozí, že by předávaly alergeny potem a slinami. Jsou hravé, je s nimi legrace, ale pozor jedná se o noční živočichy, takže je určitě nedávejte tam, kde spíte, dokážou dělat dost hlasitý hluk.

Morčata a potkani jedině „skinny“

Jestliže nemáte na venčení pejsků či péči o kočičky dost času, zkuste chovat skinny morče. Tento malý mazlíček nemá žádnou srst, a není tak náročný na péči. Pokud bude morče špinavé, postačí kůži pouze očistit vlhkým hadříkem nebo ho jednou za čas vykoupat pomocí speciálního šamponu pro hlodavce. Je tu ovšem jedno velké ale. Protože se krmí senem, nehodí se pro alergiky trpící obtížemi na traviny a pyly.

Pokud vám nevadí velké myši, můžete zakoupit skinny potkana. Tento hlodavec může někomu připadat trochu strašidelně, ale budete překvapeni, jak milý a mazlivý může být. Další jeho výhodou je nenáročnost na péči, stačí ho čas od času omýt hadříkem se speciálním roztokem, který koupíte v každé prodejně pro zvířata.