Mech se uchytává tam, kde vše ostatní selže. Mech je rekordman na růst v místech, kde je nedostatek živin. Takže už tohle by vám mělo napovědět, jak postupovat. Pojďme si probrat základní body, jak s mechem bojovat.

Takhle proveďte jarní údržbu trávníku:

Zdroj: Youtube


1) Začněte s vertikutací. Pořádně prořežte kořenové baly trávy a vytrhejte drátkovými vertikutátory mech z trávníku. Nezbavíte se ho, ale výrazně ho omezíte. Na rozdíl od trávy totiž mech má mělké kořeny a drátky ho odstraní. Naopak trávníku prořezání na oko strašlivě ublíží, jenže kořeny se provzdušní a začnou růst hlouběji.

2) Zapravte do země písek. Mech roste tam, kde je hodně vlhko. Vlhká země je typická u jílovitých a těžkých hlinitých půd. Písek způsobí, že vlhkost se bude držet hlouběji. Pomůže to trávě, která prohloubí kořeny, aby se k vodě dostala, a stane se tak odolnější.

3) Změňte kyselost půdy. Mechy mají rády kyselé půdy. Úpravou kyselosti půdy můžete zásadním způsobem omezit růst mechů. POZOR! Kyselost půdy zvyšuje i časté mulčování.

4) Hnojte. Nedostatek živin způsobuje, že tráva neroste. Naopak se daří mechu. A tak po vertikutaci zapravte do země trávníkové hnojivo. Například použijte rohovou moučku v množství 100 g/m2.

5) Nesekejte na krátko. Krátká tráva = krátké kořeny. Krátký sestřih dejte trávníku tak třikrát do roka, aby se vysušila vlhká místa. Zbytek roku nechávejte trávník na délku 3-5 cm.

6) Pokud nic nepomůže, použijte chemii. Na dnešním trhu najdete mnoho specializovaných přípravků, které se většinou skládají z báze zelené skalice (síranu železnatého). Trávník potřebuje stopové prvky, jako je železo, aby byl zdravý, ale mechy ho naopak netolerují.

Zdroj: izahradkar, ireceptar, denik