Před objevením antibiotik byly infekce největší hrozbou pro lidstvo. I menší poranění mívala často obrovské následky. Tehdejší lékaři si vážili léčebných účinků medu a nosili ho ve svých kufřících vždy s sebou. Med obsahuje peroxid vodíku a propolis, který účinně likviduje bakterie. Dále vysoký obsah glukózy odebírá ranám vlhkost a bere ji rovněž i bakteriím, které ji potřebují k životu a rozmnožování. Zároveň ránu uzavírá před škodlivinami z okolí.

ČTĚTE TAKÉ:

Přítomné silice a pryskyřice mu dodávají vůni a chuť. Látka jménem inhibin potlačuje růst mikrobů. Vědecké výzkumy dokázaly, že řezy po operacích, které byly pokryty medem, se hojily mnohem rychleji a bez komplikací. I studie z Indie prokázaly, že těžké popáleniny ošetřené kvalitním medem se nádherně zacelily s menšími bolestmi a jizvami než při standardních postupech stříbrnou solí sulfadiazinu. Alternativní medicína doporučuje tento prostředek k léčbě všech povrchových zánětů, akné, ekzémů, lupénky.

Léčitelé stále používají med k léčbě zažívacích problémů, snižuje bolestivost peptických vředů a je také přirozeným projímadlem. Funguje také jako lehký zdroj energie využitelné k rychlému zotavení unavených svalů a při vyčerpanosti organismu. Jeho hustá sirupová konzistence je výborná na zklidnění podrážděného krku a hlasivek. V posledních letech bylo provedeno několik vědeckých výzkumů kvůli účinkům medu na lidské zdraví. Jedna z posledních studií potvrdila, že snižuje výskyt kardiovaskulárních chorob, nezvyšuje tělesnou váhu a je mnohem vhodnějším sladidlem pro osoby s onkologickými problémy nežli cukr či umělá sladidla. Ale samozřejmě i zde platí – všeho s mírou.

Med zklidňuje nervovou soustavu

Při stresových situacích, úzkostech či nervozitě si můžeme pomoci konzumací 1 lžíce medu. Organismus obdrží rychlou energetickou vzpruhu a nervový systém se následně zklidní.

Posilující medový nápoj

Potřebujeme: 300 ml mléka (můžeme použít i sójové, rýžové či ovesné), 1 žloutek, 2 lžičky kvalitního medu, 2 lžičky citrónové šťávy

Postup: Všechny přísady dobře rozmixujeme, nalijeme do sklenice a nápoj podáváme dle chuti - vlažný či vychlazený.

Pravidla skladování medu

Důležité je pravidlo! Pokud chceme zachovat všechny účinné látky v medu, nesmíme poškodit jeho původní složení. Řada cenných složek se téměř úplně zlikviduje například vysokou teplotou či dlouhodobým skladováním. Medu rovněž neprospívá kov, časté přelévání a sluneční záření. Měl by být uskladněn nejlépe ve skleněné či keramické dobře uzavíratelné nádobě a na tmavém místě.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com