Meduňka lékařská, latinsky Melissa officinalis, je vytrvalá medonosná rostlina. Tato léčivka pochází z oblastí Středomoří a ze střední Evropy, zdomácněla ale i v Severní Americe a zplaněla i v Anglii.

Léčivé účinky meduňky

Vůně této bylinky uklidňuje nervovou soustavu a tím i psychiku, tiší migrény. Velmi kladně působí při poruchách spánku, melancholii, zhoršené paměti a celkové labilitě. Dále posiluje a povzbuzuje srdce, snižuje krevní tlak a srovnává nepravidelný tep. Tiší záchvaty kašle, podporuje trávení a uvolňuje křeče v žaludku.

Obklady z listů meduňky mají hojivé účinky

Rozmačkanými listy můžeme potírat čelo a spánky při bolestech hlavy. Hojivě působí i na různé rány, infekce kůže či kožní neduhy.

ČTĚTE TAKÉ:

Čaj na zklidnění organismu

Potřebujeme: 1 díl chmelových šišek, 1 díl kořene kozlíku, 1 díl meduňky, 1 díl květu a plodu hlohu, 1 díl srdečníku

Postup: Léčivky dobře promícháme, čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci směsi přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pak scedíme a popíjíme po doušcích při stresových situacích.

Čajík pro hezké dny

Potřebujeme: 2 díly meduňky, 1 díl máty, 1 díl chmelových šišek, 1 díl kořene kozlíku

Postup: Všechny uvedené léčivky promícháme. Čaj si připravíme tak, že 2 lžičky směsi přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme a popíjíme asi půl hodiny před plánovaným ulehnutím.

Meduňkový čaj zklidní kocovinu

Meduňkový čaj můžeme s úspěchem použít na zklidnění žaludku a migrény po probdělé noci. Silnější účinek čaje získáme, když meduňku smícháme s mátou v poměru 1:1.

Meduňka v kuchyni

Meduňka zjemňuje všechny pokrmy, kterým vyhovuje citrónové aroma. Je vhodná například do buchet, dezertů, pohárů, salátů, polévek a k rybám.

Meduňkový cukr

Když vložíme několik sušených meduňkových kvítků a lístků na týden do ovocného či hroznového cukru, dodáme mu tak nádherně svěží vůni. Jestliže meduňku rozemeleme a smísíme ji s cukrem, vůně bude mnohem intenzivnější. Takto aromatizovaný cukr je vynikající do letních nápojů, koktejlů, salátů či na pečení.

Meduňkový sirup

Potřebujeme: 350 g cukru (může být i ovocný či hroznový), 1 litr meduňkových listů, 600 ml vody

Postup: Meduňkové listy zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme třicet minut. Pak dobře přecedíme a necháme hodinu a půl odkapávat. Do meduňkové vody přimícháme cukr a na mírném plamenu za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Hotový sirup naléváme do čistých skleněných lahví a zazátkujeme. Můžeme ho i zamrazit.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com