Ochutnat vína mělnických producentů, ale i pečené sele nebo jehně a také si rozšířit znalosti o mělnickém vínu mohl každý, kdo v sobotu 12. srpna odpoledne zavítal do Svatováclavské ulice k mělnickému zámku. Příjemná a rozsahem nevelká, spíše komorní slavnost na otevřeném prostranství nabízela příchozím možnost seznámit se s produkcí všech mělnických výrobců vína a také se něco o každém vínu dozvědět.

Jako důvod pro novou akci uvádějí mělničtí, že zářijové vinobraní na Mělníku není paradoxně koštování vína zdaleka nakloněno – je tu příliš hluku. Pouťový charakter a záplava piva nevytvářejí kulturní prostředí, kde by se dalo přemítat o vínu. A potom – vinaři v září nemají tolik času, na vinicích je právě spousta práce! Nyní to bylo jinak – pod širým nebem za teplého podvečera se dalo korzovat se sklenkou a poslouchat vinaře, kteří vyprávěli o vínu.

Na staroslavnou tradici mělnických vín navazují dnešní vinaři. Na koštu se prezentovalo Lobkowiczské zámecké vinařství, ke kterému neodmyslitelně patří například víno Ludmila v typické nízké lahvi. V těchto tzv. mělnických kalamářích jsou ale nabízena i odrůdová přívlastková vína.

Mělnické vinařství Kraus produkuje zajímavá bílá i červená vína. Mělničina červená se hodí k těstovinám a lehčím úpravám masa, bílá k salátům. Víno Hibernal budeme podávat ke svíčkové.

Koštu se zúčastnili i Školní statek Mělník a Lány; a také menší vinaři, kteří obhospodařují menší vinice. Někteří dokonce víno vyrábějí vedle svého zaměstnání jako koníčka.

Každý se tady mohl dozvědět, jaké víno z Mělníka předložit k určitému masu či sýrům, a vyzkoušet novinky. Akce měla ještě jeden příjemný rozměr, se sklenkou v ruce se tady sešla spousta sousedů a přátel, kteří se jinak třeba hodně dlouho nevidí. A potom už jenom zbývalo vyrazit domů do kuchyně něco dobrého uvařit a upéct - a otevřít k tomu tu správnou lahev vína! Na příští rok vinaři košt plánují zase na polovinu srpna, kolem sv. Vavřince.

-ag-Foto: ag