Doma nebo na chalupě, melouny jsou všude k mání. Pokud vás nebaví dolovat z nich semínka, vyberte si bezpeckový. Co k němu ještě přidat, abyste mohli usednout k večeři?

Na svačinu: Tacos trochu jinak

Suroviny pro 2 osoby: 100 g melounu Bouquet, 50 g žlutého melounu, 1 okurka, tacos, několik listů koriandru se stonkem, 1 balení mozzarellových kuliček, 1 lžíce černého sezamu, 100 ml zakysané smetany, 1 stroužek česneku, pepř, sůl

Postup: Melouny zbavte „slupky“ a nakrájejte je na malé kostičky. Oloupanou okurku „naporcujte“ škrabkou na tenké plátky nebo ji rovněž nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte, osolte, přidejte nasekaný koriandr. Směsí naplňte tacos. Smíchejte sezam, pepř i špetku soli a v této směsi obalte kuličky mozzarelly, které přidejte do tacos. Ještě si připravte dip ze zakysané smetany, soli, pepře, stonků koriandru a česneku a svačina je hotová (viz hlavní foto).

Na večeři: Pikantní salát s kukuřicí, melounem a malinami

Suroviny pro 2 osoby: 150 g melounu Bouquet, 200 g malin, 2 předvařené kukuřice, 3 hrsti špenátových listů, 1 lžíce slunečnicových semínek, olej na opečení kukuřice, dále na zálivku: 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky medu, 1 lžíce limetkové šťávy, 1/2 stroužku česneku, 1/4 chilli papričky

Postup: Připravte si kukuřici - okrájejte oba klasy, odkrojené kusy dejte na rozpálenou pánev a opečte z obou stran. Do hlubšího talíře vložte špenát, maliny, meloun a kukuřici, posypte je slunečnicovými semínky. Připravte si zálivku: chilli papričku zbavte semínek a nasekejte ji na malé kousky, oloupaný česnek prolisujte, smíchejte s ostatními surovinami. Zálivku nalijte na salát, lehce promíchejte a můžete podávat.

Tip navíc: Melounové „slupky“ nevyhazujte, jsou zdrojem mnoha živin. Můžete z nich připravit třeba džem, přidat je do smoothie nebo zkusit „falešné“ matjesy.

Zdroj: Nejmelouny.cz