Oblíbené ovoce starých Egypťanů

Historie melounů sahá až do starého Egypta. Podle nalezených hieroglyfů na zdech starověkých budov se tyto sladké plody sklízely už před 5000 lety. A pro samotné Egypťany měly obzvláštní význam – vodní melouny sloužily jako výbava královských hrobek coby poslední občerstvení pro mrtvé. Později se díky obchodním lodím rozšířily i do jiných krajů, převážně do Evropy a Číny. Dnes jsou tyto „barevné koule“ oblíbeným letním osvěžením na celém světě.

ČTĚTE TAKÉ:

Co vás na pultech čeká

Na pultech zelinářských krámků se můžete setkat s různými druhy melounů, nejčastěji ale narazíte na klasický vodní meloun se zelenou slupkou a červeným obsahem. Dalším častým hostem obchodů je takzvaný cukrový žlutý meloun. Ten má oválný tvar, žlutou tuhou slupku, která je uvnitř lehce nazelenalá. Neznámý není ani kulatý, na povrchu popraskaný meloun s oranžovou dužinou, jenž je známý pod názvem Gallia. Ať už sáhnete po těchto, či jiných druzích melounu, jedno je jisté. Vaše dítě jejich konzumací získá spoustu bonusů. Víte, jaké to jsou?

PODÍVEJTE SE NA DRUHY MELOUNŮ, AŤ VÍTE, JAK VYPADAJÍ

Melounová nadílka vitaminů a minerálů

Díky tomu, že meloun obsahuje velké množství vody, je spolehlivým osvěžením v parných letních dnech. Mimoto obsahuje vitamin A (napomáhá lepší činnosti očí), vitamin C (zlepšuje imunitní systém a zároveň bojuje proti různým virům a infekcím) a vitamin B6 (ten napomáhá vytvářet mozkové látky, jako jsou serotonin, melatonin, dopamin, jež mají pozitivní vliv na psychiku). V melounu zároveň najdete i nadílku minerálů, především draslíku. Ten je důležitý právě v létě, protože podporuje udržení vody v těle. Podle odborníků na výživu je proto vhodné meloun podávat dětem co nejčastěji, optimální jsou dva půlměsíce denně.

Jak ovoce kupovat

Ovšem abyste mohli těžit z blahodárných účinků melounu, potřebujete získat plod čerstvý a zároveň s bohatým obsahem. Vybrat právě takový kousek je těžké, protože to podstatné z ovoce je skryto pod tlustou slupkou. Zelený „kabátek“ melounu vám o obsahu bohužel nic neprozradí, ale platí tu jedna zásada: měkké nebo jakkoli otlačené či poškozené melouny nekupujte! Zároveň se vyhněte všem lehčím kouskům. Vybrané ovoce si vždy potěžkejte a sami odhadněte, zda váha odpovídá velikosti plodu. Pokud nechcete riskovat, kupte si porcovaný meloun, kde jasně vidíte jeho obsah. I v tomto případě platí pravidlo, že čím je plod červenější, tím je sladší.

Náš tip: Pokud máte malé děti, dejte přednost melounům bez pecek (ty mohou být rizikem především u těch nejmenších, které by je mohly vdechnout). Nemusíte se bát, tyto melouny nejsou nikterak geneticky modifikovány a jejich podoby se docílilo pomocí speciálních botanických postupů.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com