Vodní melouny (a ostatní samozřejmě také) do obchodu absolvovaly dlouhou cestu z pole, a jejich slupka je tudíž špinavá. Každý meloun se musí před rozkrojením důkladně vydrhnout - nejlépe v dřezu, kartáčkem nebo houbičkou. Důkladně se opláchne tekoucí vodou a pak se na prkénku nebo velké mělké míse nakrájí.

Kdo kupuje meloun rozpůlený již v obchodě, trochu riskuje, protože si nemůže být jistý, jak se s melounem zacházelo, zda byl nůž naprosto čistý. Proto je nutné půlené melouny důkladně omýt i na řezu - ještě lepší je řeznou plochu tence skrojit a vyhodit.

NakupováníJe rozdíl kupovat melouny u nás a nakupovat je v Bulharsku, kde je to mnohem větší obřad. A i když, přinejmenším během melounové sezony, která je mnohem delší než u nás, je to každodenní obřad, přistupuje se k němu s velkou vážností. Zatímco Češi tuto zeleninu kupují (kromě váhy a ceny) převážně podle "oka", meloun posuzují podle vzhledu - Bulhaři převážně podle zvuku. Jsou odborníci, právě proto, že se u nich pěstují jedny z nejlepších melounů. Nespěchají, dlouho a trpělivě, odborně a znalecky poklepávají na možná desítky melounů, než nějaký koupí. A tak na trhu denně stojí hloučky lidí klepajících na melouny. Ten správný zvuk je tajemství. Každý se k té správné ozvěně z nitra plodu musí sám zkušeností a léty nakupování "proklepat". Nám stačí, že meloun by neměl znít dutě.

Meloun dobře absorbuje chuť přidaného alkoholu, proto se hodí i do bowle. A nejhezčí bowle se servírují přímo v rozpůlené, ozdobně (zubatě) vykrajované půlce vydlabaného melounu. Do půlek melounů můžeme dát i ovocné saláty - salát necháme v ledničce před podáváním vychladit i s touto "mísou".

Opilý meloun

Vodní meloun se dá kombinovat s rumem, griotkou, vodkou. Slavným receptem je také injektáž dužniny přes slupky injekční stříkačkou, do které natáhneme rum. Někdo to zkouší i s vodkou či sektem. Pak se musí nechat meloun zchladit. Klasický návod radí spustit meloun na den dva do studny, my ho můžeme ponechat den ve studeném sklípku nebo v chladničce. Potom se meloun rozkrájí a konzumuje.

Naučte se vysoce dekorativnímu uměleckému vykrajování melounů. Stačí se přihlásit do některého kurzu. Každá vaše letní party pak dostane úplně jiný rozměr. Jinak si lze vyřezávané melouny i dýně objednat i hotové.

Jak melouny jíst

S dlouhými plátky přes celý průměr melounu je potíž. Lépe se jí pokrájený na menší kousky se slupkou - tak se také mají správně jíst. Stejné kousky, jenže s odříznutou slupkou pak patří do ovocným míchaných salátů. Salát si můžeme udělat ale i jednodruhový - jenom z vodního nebo jiného melounu - a to prostým pokrájením na kousky a vložením do mísy. Stačí už jen vzít do ruky vidličku.

Melounová zmrzlina je hitem posledních let - zkuste si ji vyrobit doma v nanukových tvořítkách. Rozmixujte hodně zralý meloun s cukrem nebo broskvovým džusem.

Melounové ozdůbky

Atraktivní maličké vykrajované melounové kuličky jsou okrasou zmrzlinových pohárů. Vyrobíte je pomocí speciálního vykrajovátka (vykrajovač do melounu, cena asi 80 korun), větší kuličky pak lžící na kopečkovou zmrzlinu. Méně pravidelné kuličky vyrobíte při troše šikovnosti i malou lžičkou.

Efektní jsou vyřezávané trojrozměrné objekty. Zkuste nožíkem vyříznout hranoly, krychličky nebo trojhranné jehlany. Posaďte je na puding, kaši nebo na kostku bílé zmrzliny.

Slané lahůdky

Pokud máme melouny na zahradě a je jich dostatek, můžeme vyzkoušet i mladé, nedozrálé plody rozvařit na čatní - podobně jako cukiny. Smažit je lze i v těstíčku.

Cukrový meloun doprovázený parmskou šunkou už dávno vstoupil jako slavný předkrm do mezinárodní gastronomie. Saláty ze sušené šunky, žlutého melounu, s přídavkem kvalitního oleje a balsamikového octa jsou další možností. Chuť obohatí palčité a natrpklé tóny, které salátu dodá třeba čekanka nebo řízná rukola.

Příjemně překvapí kombinace vodního melounu se sýrem feta nebo balkánským sýrem. Meloun stačí pokrájet na kostičky a smíchat s kostičkami sýra. Sladko-slaný salát příjemně osvěží.

-ag-Foto: www.profimedia.cz