Každý má svůj ranní rituál. Někteří si jdou zaběhat, jiní připravují děti do školy či plánují den mimo domov. Řidiči se zajímají o plynulost jízdy v dopravní špičce a zahrádkáři se těší, že si odpoledne odpočinou u záhonků. Všechny tyto plány ale ovlivňuje počasí. Právě domácí meteostanice pomůže držet krok s přírodou a bude vás informovat, co se děje venku.

Cena nasměruje

U meteostanice se odvíjí nejen od množství nabízených funkcí, ale napovídá i její kvalitu. Od nejlevnějšího základního produktu lze očekávat, že bude hlásit teplotu a vlhkost uvnitř i vně domova. Stanice střední třídy by měly disponovat barometrem a být schopné měřit rychlost a směr větru, stejně jako množství a intenzitu srážek. Špičkový model může poskytovat vše uvedené plus další údaje, k nimž patří měření UV indexu, vlhkosti půdy, ale například i teploty vody v bazénu nebo zahradním jezírku.
Meteostanice střední a vyšší třídy bývají obvykle přesnější a většinou se jejich měření neliší od reality o více než 5 procent. Informace o chybovosti přístrojů najdete v technickém listě výrobku a rovněž se lze inspirovat i uživatelskými recenzemi či výsledky nezávislých testů na internetu.

Jak získá informace

Meteostanice se liší i podle způsobu získávání informací. Prakticky se lze setkat se třemi variantami či jejich kombinacemi.

  • Meteostanice s barometrickým snímačem disponují barometrem nebo čidlem, které měří atmosférický tlak a z naměřených hodnot (tlaku, teploty a vlhkosti) vyhodnocují stav v dané lokalitě. Získané údaje zpracují rychle, protože nejsou závislé na dalších informacích.
  • Meteostanice s připojením k internetu mají čidlo ke snímání místní teploty, ale k předpovědi počasí potřebují do procesu vyhodnocování zapojit i informace z meteoserverů.
  • Existují také meteostanice vybavené systémem Meteotime, který dvakrát denně přenáší předpověď počasí vyhodnocenou švýcarským úřadem pro meteorologii Meteotest. Zpracovaná data jsou zasílána přes centrální radiový vysílač DCF77 sídlící ve Frankfurtu až do vzdálenosti 2000 km. Meteostanice vyslaný radiový signál dekódují a získané údaje zobrazí na displeji. V tomto případě ale nemusí být hodnoty vždy přesné, protože stejně jako předchozí model nečerpají informace z lokálních měření.

S drátem i bez něj

Meteostanice jsou s venkovním čidlem propojené kabelem, nebo fungují na bezdrátovém připojení. Kabel mívají spíše levnější a jednodušší modely, které umí měřit pouze teplotu vzduchu a občas také vlhkost, ale nikoli barometrický tlak. Naopak většina domácích meteorologických přístrojů je vybavena bezdrátovým čidlem s dosahem přibližně 30 až 100 metrů, z něhož se naměřené hodnoty bezdrátově přenáší do stanice. Tyto modely jsou přesnější, nabízejí výrazně více funkcí a často k nim lze připojit dodatečná čidla. Uživatelsky příjemná je i energetická nenáročnost – baterie v nich vydrží několik měsíců až let.

Svůj k svému

Aby meteostanice opravdu plnila svou funkci, informujte se o rozsahu a citlivosti měření, na němž závisí přesnost získávaných hodnot. Uživatelský komfort určují i další faktory. Typ a velikost displeje ovlivňuje nejen čitelnost, ale také spotřebu baterie. Užívání zpříjemní jednoduché ovládání a dosah čidla. Ne všechny funkce se doma opravdu využijí, takže je zbytečné za ně připlácet. Pokud je domácnost řízena inteligentním systémem, může ho chytrá meteostanice ještě vylepšit. Přínosem bude při ovládání topení či klimatizace, podpoří větrání prostor, pokud zjistí vyšší koncentraci oxidu uhličitého, či zařídí zálivku záhonů, když předpovídaný déšť zahrádku nakonec mine.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada.